Doneer nuBestel gratis
Er is niets leuks aan ziek zijn, maar ik heb er wel mijn kracht door leren kennen Bert Kuipers, heeft sarcoïdose

Symptomen van sarcoïdose

Sarcoïdose kan in verschillende organen en weefsels voorkomen. Daarom zijn er ook veel verschillende symptomen van sarcoïdose te noemen. Wij beschrijven de symptomen van de ziekte in de longen.

Als sarcoïdose plotseling de kop opsteekt, kan het zijn dat u zich grieperig voelt. Symptomen van sarcoïdose zijn dan onder meer: koorts, vermoeidheid, lusteloosheid, pijnlijke gewrichten en typische huidafwijkingen op de onderbenen en/of onderarmen. Dit zijn paarsrode vlekken en zwellingen, die we erythema nodosum noemen. Is de ziekte al langer stilletjes aanwezig, dan kunt u pijn hebben op uw borst en benauwdheid of kortademigheid. Vooral bij inspanning komen deze symptomen van sarcoïdose voor. Ook een vervelende prikkelhoest kan daarbij horen. Sommige mensen met sarcoïdose hebben last van gewichtsverlies. De symptomen van sarcoïdose kunnen komen en gaan, omdat het verloop van de ziekte over het algemeen grillig is.

Ver stadium

Als sarcoïdose in een ver gevorderd stadium is, bevinden zich talloze littekentjes in het weefsel van de longen. Dit kan ervoor zorgen dat u last krijgt van allerlei longklachten en een kleinere longinhoud. De longinhoud is de hoeveelheid lucht die een mens kan in- en uitademen. Een kleinere longinhoud heeft tot gevolg dat u sneller buiten adem bent of naar adem moet happen (kortademigheid). Ook de longfunctie (hoe goed de longen werken) kan bij ernstige sarcoïdose achteruit gaan.

Omgaan met energie

Het is misschien wel een van de moeilijkste dingen van het hebben van een longziekte: moe zijn en minder energie hebben. Voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar. Hoe zorgt u dat u genoeg energie overhoudt voor leuke dingen? U leest het in dit boekje.

Bestel gratis
SARCOÏDOSE: ALTIJD ANDERS

De symptomen van sarcoïdose zijn niet bij iedereen hetzelfde en ze zijn ook niet altijd even heftig. Ook zijn de symptomen afhankelijk van de plek in het lichaam die is aangedaan. Sarcoïdose komt vaak voor in de longen, maar kan zich onder meer ook ontwikkelen in de ogen, huid, het hart of de lymfeklieren. Bij de helft van de mensen met sarcoïdose gaat de ziekte binnen drie jaar weer over, vaak helemaal vanzelf. Sarcoïdose is dus niet altijd blijvend en meestal ook niet levensbedreigend.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl