Doneer nu Gratis magazine
Bert Kuipers, heeft sarcoïdose Er is niets leuks aan ziek zijn, maar ik heb er wel mijn kracht door leren kennen

Oorzaak van sarcoïdose

Omdat sarcoïdose niet zoveel voorkomt, zijn onderzoekers er nog niet helemaal uit hoe het precies met deze ziekte zit. Zo zoeken ze bijvoorbeeld nog naar de exacte oorzaak van sarcoïdose.

Steeds meer wordt er bekend over sarcoïdose, de gevolgen en de behandeling van ervan. Over de oorzaak van sarcoïdose twijfelen wetenschappers nog. Waarom de spontane ontstekingen in de weefsels of organen ontstaan, is hen nog een raadsel. Dat geldt ook voor het ontstaan van de ophopingen van witte bloedcellen (granulomen), die het afweersysteem van ons lichaam aanmaakt bij ontstekingen. Het lijkt erop dat bepaalde genen een rol spelen bij de ziekte, maar ook factoren van buitenaf. Wetenschappers doen hier nog verder onderzoek naar.

Onderzoekers uit verschillende landen werken nauw samen om meer over sarcoïdose te weten te komen. Omdat de ziekte overal ter wereld zeldzaam is, bundelen zij op deze manier hun krachten. Het zal nog even duren, maar zodra de oorzaak van sarcoïdose bekend is kan er een (nog) betere behandeling worden ontwikkeld. Hoeveel mensen er wereldwijd aan sarcoïdose lijden, is niet bekend. In Nederland zijn dat er tussen de 5.000 en 7.000 mensen.

Gratis nieuwsbrief

Wilt u digitaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws over longonderzoek en hoe u kunt omgaan met uw longziekte? Meld u dan hier aan en ontvang de e-nieuwsbrief.

Gratis aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl