Doneer nu Gratis magazine

Behandeling RS virus

Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. Ter geruststelling: de meeste infecties verlopen mild en gaan vanzelf over. Oók bij de meeste baby's en kinderen onder de twee jaar. Zij kunnen gewoon thuis blijven. 

Het blijft belangrijk dat u uw kind goed in de gaten houdt als hij verkouden lijkt. Worden de klachten ernstig, dan wordt hij wél opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de infectie met het RS virus kan zeker twee weken duren. Dit hangt natuurlijk af van de ernst van de ziekte.

Naar het ziekenhuis

Bij een ernstige bronchiolitis wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis. Het besluit om uw kind op te nemen, komt vaak als een verrassing. Dit is voor u en uw kind best moeilijk, zonder enige voorbereiding. Wees eerlijk tegen hem. Vertel dat hij ziek is en dat de mensen in het ziekenhuis hem beter gaan maken. Het is goed om te vertellen wat hij kan verwachten, zoals onderzoeken door de arts, infuus en extra zuurstof.

Ze is nu weer de vrolijke griet met een schaterlach, maar toch blijf ik waakzaam
Sanne belandde met vijf maanden in het ziekenhuis met het RS virus
Op welke symptomen moet u letten? Bestel gratis de brochure
Uitdroging voorkomen

Als uw kind erg ziek is, eet en drinkt hij waarschijnlijk minder. Belangrijk is dat uw kind voldoende vocht binnenkrijgt, want uitdroging is gevaarlijk voor jonge kinderen. Probeer regelmatig extra vocht aan te bieden. Als het kind is uitgedroogd en zelf onvoldoende kan drinken, dan wordt een maagsonde aangebracht. Dit is een slangetje dat via de neus rechtstreeks naar de maag loopt. Uw kind krijgt vocht binnen via de sonde. Vocht toedienen kan eventueel ook via een infuus.

Zuurstof toedienen

In het ziekenhuis wordt gemeten hoeveel zuurstof uw kind in zijn bloed heeft. Als dit te laag is, dan krijgt hij zuurstof toegediend met een zuurstofbrilletje. Dit zijn twee kleine, korte sprietjes in zijn neusgaten waardoor extra zuurstof wordt geblazen. Is dit nog onvoldoende, dan krijgt hij een kapje over zijn mond en neus om zuurstof toe te dienen. Het ziet er misschien niet prettig uit, maar het brengt direct verlichting.

Behandeling in het ziekenhuis

In het ziekenhuis komt er veel op u en uw kind af. Belangrijk is dat u rustig blijft en uw kind op u kan vertrouwen. Knuffel hem als dit kan en praat tegen hem. Ook al begrijpt hij het nog niet helemaal. Uw stem geeft hem vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Geeft u borstvoeding, ga hier dan vooral mee door. Moedermelk bevat belangrijke antistoffen. Natuurlijk zorgt u voor zijn vertrouwde spulletjes van thuis. Zijn knuffel, speen en een fijn pyjamaatje bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat deze gewassen en dus virusvrij zijn.

Naar huis

Een ziekenhuisopname heeft impact op een kind. Een vreemde omgeving, onderzoeken en artsen. Hierdoor kan uw kind van slag raken. Als hij weer naar huis mag, kan hij erg aanhankelijk zijn. Hij slaapt onrustig en kan nare dromen hebben. Dit gaat weer over. Zeker met een beetje extra aandacht van u als ouder. U kunt met uw kind praten over zijn ervaringen. Er zijn boekjes verkrijgbaar over dit onderwerp. Vraag ernaar in het ziekenhuis of kijk in de bibliotheek.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl