Positieve Gezondheid

Gezondheid gaat over meer dan ziek zijn – of niet ziek zijn. Ook omgaan met anderen speelt bijvoorbeeld een rol, dromen hebben en zoeken naar de betekenis van het leven. Wie met Positieve Gezondheid aan de slag gaat, krijgt een bredere blik op gezondheid en leven met een longziekte. En kan naast zijn ziekte een goed leven leiden en gelukkig zijn. 

Positieve Gezondheid

Wat is Positieve Gezondheid?

Een mens is niet zijn ziekte. En gezondheid is meer dan niet-ziek zijn. Het denken over gezond en ziek zijn is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Positieve Gezondheid helpt jou en je zorgverleners een bredere blik te krijgen op gezondheid en ziekte aan de hand van zes onderdelen. 

Wat zijn de zes onderdelen van Positieve Gezondheid?

Er zijn zes onderdelen binnen Positieve Gezondheid waar je naar kijkt. Deze zes zijn gebaseerd op onderzoek naar wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Ze zijn allemaal even belangrijk voor hoe je je voelt. Deze zes onderdelen zijn: 

  1. Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit. 

  1. Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk. 

  1. Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst. 

  1. Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven. 

  1. Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen. 

  1. Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen. 

Ga je aan de slag met Positieve Gezondheid? Dan beantwoord je stellingen voor elk van deze onderdelen. Het is goed hierbij te bedenken waar je écht gelukkig van wordt.  

Zo krijg je aan het einde van de vragenlijst een uitslag op elk van de zes onderdelen. Dit krijg je in de vorm van een spinnenweb.

Spinnenweb van Positieve Gezondheid

Onderdelen Positieve Gezondheid

Wat doe ik met de uitslag van Positieve Gezondheid?

De uitslag kun je gebruiken om te zien wat echt belangrijk voor je is. Wil je fitter worden? Of wil je graag mensen helpen? Zo kun je de uitslag gebruiken om te bedenken op welke onderdelen je je leven nog anders wilt inrichten. Of misschien is alles wel gewoon goed zoals het is! 

Ga je iets veranderen in je leven, dan zal je zien dat veel van de onderdelen met elkaar samenhangen. Als je je nuttig maakt voor een ander bijvoorbeeld, ben je ook vaak vrolijker.  

Naast dat je de uitslag voor jezelf gebruikt, kun je hem ook bespreken met je zorgverlener(s). Veel zorgverleners zijn bekend met het begrip Positieve Gezondheid. Misschien kunnen jullie samen aan de hand van de uitslag je behandeling eens onder de loep nemen. Zo kunnen jullie samen kijken wat echt belangrijk is voor jou om je ‘gezond’ te voelen. 

Machteld Huber

Vraag je af: waar gaan mijn ogen van glimmen? Ook al zijn mensen heel ziek, er is altijd iets waar ze blij van worden en energie van krijgen.

Machteld Huber

Meer veerkracht door Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid kan je ook helpen meer veerkracht te krijgen. Veerkracht betekent na een flinke pech weer opstaan. Ga je bijvoorbeeld lichamelijk achteruit, dan is het prettig te weten dat er meer dingen in het leven zijn waar je kracht uit put. Natuurlijk: het is heel naar als je bijvoorbeeld benauwder wordt of nog sneller moe, maar dat betekent niet dat andere dingen in het ‘spinnenweb’ minder belangrijk zijn geworden. Als je goed weet wat voor jou belangrijk is in het leven, kan dat helpen bij die lichamelijke tegenslag.

Meer informatie over Positieve Gezondheid

Veelgestelde vragen

Positieve Gezondheid zorgt voor veerkracht

Wie met Positieve Gezondheid aan de slag gaat, pakt zelf de regie over het leven

-

Een aangepaste versie van deze tekst stond eerder in LONGWIJZER 2 (2023), geschreven door Krista Izelaar.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 2x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten. Meld je snel aan. De oplage is beperkt.

Bestel nu gratis
LONGWIJZER magazine