Doneer nu Gratis magazine
Marianne van Dijk, had pleuritis Mijn longontsteking werd pleuritis, iedere ademhaling deed pijn

Symptomen van pleuritis

Scherpe pijn op de borst en een droge hoest: dat zijn symptomen waaraan u pleuritis herkent. U kunt ook last hebben van benauwdheid en koorts. Ga met deze klachten naar uw arts. 

Met pleuritis kunt u last hebben van:

  • een scherpe pijn op de borst. Deze kan links, rechts, of aan beide kanten zitten. U voelt de pijn  doorstralen tot in uw schouders. De pijn wordt erger wanneer u (diep) ademhaalt. Tussen de ademhalingen door voelt u meestal weinig pijn.
  • pijn bij niezen, hoesten en bewegen
  • benauwdheid wanneer u zich inspant
  • droge hoest
  • koorts

Heeft u last van deze klachten? Dat kan behoorlijke pijn veroorzaken. Belangrijk is om hier niet door in paniek te raken, maar zo snel mogelijk naar een arts te gaan. Hij helpt u snel verder.

Hoe stelt de arts de diagnose pleuritis?

De arts stelt u een aantal vragen om te achterhalen waar uw klachten vandaan komen. Daarna doet hij lichamelijk onderzoek om de diagnose te stellen. Hij luistert met een stethoscoop naar uw longen. Zo hoort hij het eventueel schurende geluid van de longen langs het longvlies. Verder controleert hij met een bloedtest of er sprake is van een ontsteking. Soms vindt hij via het bloed een onderliggende oorzaak van de pleuritis. Met een röntgenfoto of een echo kijkt hij of er vocht tussen uw longvliezen zit.

Is pleuritis besmettelijk?

Pleuritis is niet besmettelijk. Maar de ziekten waardoor de pleuritis is ontstaan, bijvoorbeeld longontsteking of acute bronchitis, kunnen wel besmettelijk zijn.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl