Behandeling van pleuritis

Een onderliggende ziekte is meestal de oorzaak van pleuritis. De arts zal die daarom proberen te achterhalen. Hoe je behandeling verloopt, hangt voor een groot af van de onderliggende ziekte. Als die behandeld is, is de pleuritis meestal genezen.

Marianne

Pijnstillers

Heb je veel pijn? Vraag je arts dan gerust om pijnstillers. Als je geen pijn hebt, kun je goed en diep doorademen. Daarmee hou je je longen schoon en heb je minder kans op infecties.

Drain

Als je pleuritis hebt met een te grote vochtophoping, kan er druk op de longen komen te staan. De arts plaatst een dun buisje die het vocht afvoert. Dat heet een drain. Je krijgt eerst een lokale verdoving. De arts brengt via de borst het buisje in je longholte. De drain zorgt ervoor dat het vocht afgevoerd wordt. Je hebt dan meestal snel minder pijn en je bent minder benauwd.

Hoe lang duurt het herstel?

Hoe snel je herstelt van pleuritis verschilt. Het hangt af van wat bij jou de onderliggende ziekte is.

Longziekten de wereld uit

Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.

Ja, ik help mee!

Meer over pleuritis

  • Oorzaken

    Pleuritis wordt vaak veroorzaakt door een infectie met een virus of bacterie, zoals griep.

    Lees verder
  • Symptomen

    Bij pleuritis heb je last van scherpe pijn op de borst, droge hoest en soms van benauwdheid en koorts.

    Lees verder