Wereld Astma Dag: 'Grip op je astma!'

Dinsdag 7 mei is het Wereld Astma Dag. Dit jaar vragen we extra aandacht voor grip houden op je astma. Bijna 600.000 mensen in Nederland hebben astma, waarvan een ruime meerderheid zijn/haar symptomen slecht tot zeer slecht onder controle heeft.

Joke Wes

Joke Wes kreeg op haar 18e de diagnose ernstig allergisch astma. Toen ze wist waar haar klachten vandaan kwamen, veranderde haar leven enorm en leerde ze zo goed mogelijk om te gaan met haar astma.

‘Eindelijk kreeg ik goede medicijnen en had ik voor het eerst in mijn leven het gevoel te kunnen ademen. Lucht! Vanaf dat moment ben ik mijn leven gaan aanpassen aan mijn allergieën. Ik leerde om mijn energie te doseren en om dagelijks veel af te wisselen in werken, bewegen en rusten. Op die manier lukt alles wat ik wil doen, daar ben ik heel dankbaar voor.’ Lees het hele verhaal van Joke.

Hoe blijf je in balans?

Als je astma hebt, dan kunnen er periodes zijn dat je meer en vaker last hebt van je astma. Bijvoorbeeld door een onschuldige verkoudheid of een virus. Soms moet je dan weer een nieuw evenwicht zien te vinden. Dat is niet altijd makkelijk. Want waar ligt jouw grens? Hoe gebruik je je inhalatiemedicijnen op een juiste manier? Hoe ga je om met je energie en wat kun je doen bij vermoeidheid?

Hierover gaat het webinar ‘Grip op je astma!’ dat we vandaag speciaal op Wereld Astma Dag organiseren. Samen met de astmaVereniging Nederland en Davos en de Verenging van Longartsen. Zorgverleners gaan tijdens dit webinar in op bovenstaande vragen en geven tips. Ze gaan aan tafel in gesprek met ervaringsdeskundigen over hun uitdagingen om zo goed mogelijk te leven met hun astma. Je kunt je nog aanmelden. Het webinar is later terug te kijken.

Tips en adviezen

Wat kun je zelf doen om in evenwicht te blijven en grip te houden op jouw astma. We reiken je graag een aantal tips en hulpmiddelen aan.

  • Speciaal voor mensen met astma is er het persoonlijk Astma Actieplan. Dit plan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in. Het plan is een handig hulpmiddel om je astma stabiel te houden en verergering van je klachten en longaanvallen te voorkomen.
  • De online astmatest Kun jij alles met je astma? helpt je ontdekken of je hinder ervaart van je longziekte en hoe je je leven met astma kunt verbeteren. Vroege herkenning en bewustwording van deze klachten dragen bij aan het beter omgaan met je astma.
  • Het goed gebruik van je inhalatiemedicijnen helpt je om meer grip te houden op je  longziekte. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw inhalator (puffer) juist gebruikt? Zelfs als je jouw inhalatiemedicijnen al langer gebruikt, kunnen er foutjes insluipen. Hierover ging het webinar ‘Goed gebruik inhalatiemedicijnen’. Je kunt dit webinar hier terugkijken en de meest gestelde vragen over medicijngebruik raadplegen.
  • Tot slot adviseren we je om aan de slag te gaan met Positieve Gezondheid. Dit gaat vooral over dat je méér bent dan je ziekte. Positieve Gezondheid helpt je ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven en wat je hieraan wil doen. Het kan je ook meer veerkracht geven.
Joke Wes Bewegen

'Laatst deed ik de Positieve Gezondheid test, waarbij ik antwoord op stellingen gaf over hoe ik in mijn vel zit. Dit was voor mij een bevestiging dat ik veel meer ben dan mijn astma en allergieën.'

Joke Wes

Meer tips en adviezen vind je op onze webpagina over Omgaan met je astma

Onderzoek naar astma

Longfonds zet alles op alles om zo snel mogelijk een medische doorbraak te vinden om astma te voorkomen of te kunnen behandelen. Hiervoor moeten we de ziekte eerst beter leren begrijpen. Daarom financiert Longfonds diverse onderzoeken naar astma. 

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen