Voedingsvezels kunnen helpen tegen huidallergieën en astma

Darmbacteriën spelen een belangrijke rol bij ons immuunsysteem. Nieuw onderzoek bewijst bijvoorbeeld dat de huidafweer direct versterkt als darmbacteriën voedingsvezels verteren. Een belangrijke vinding, want sommige kinderen met huidallergie, krijgen later ook voedselallergie en astma.

Ben Marsland

Onze voeding en alle bacteriën in onze darmen vormen samen een belangrijke ‘fabriek’. Naast de spijsvertering werkt ook ons immuunsysteem op volle kracht. Activiteiten van darmbacteriën hebben direct invloed op onze afweer. In de darmen, maar ook de huid én de longen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van prof.dr. Benjamin Marsland (Monash University Australië) en Zwitserse collega’s, betrokken bij het internationale samenwerkingsverband om astma te voorkomen.

Dieet met veel voedingsvezels

Een dieet met veel voedingsvezels versterkt het immuunsysteem in de darmen en de longen, heeft eerder onderzoek al laten zien. Marsland en collega’s wilden weten of dat ook geldt voor de huidafweer. Daarom zetten ze muizen op een dieet met veel voedingsvezels. Ze stelden hen daarna bloot aan stoffen afkomstig uit huisstofmijt, die een allergische huidreactie opwekken. Maar die reactie kwam niet. Marsland: ‘De voedingsvezels zorgden voor diepgaande bescherming tegen allergische huidontstekingen.’

In onderstaande video van het Australische programma 7NIEUWS vertelt Ben Marsland over zijn onderzoek:

Chemisch vlaggetje

Maar hoe kan dat? Nader onderzoek liet zien dat er bepaalde vetzuren vrijkomen als darmbacteriën de voedingsvezels fermenteren (dat is een manier van verteren). Eén van die vetzuren is het zogeheten butyraat. De onderzoekers hingen een chemisch ‘vlaggetje’ aan dit vetzuur waardoor ze het konden volgen door het lichaam. Marsland: ‘Binnen een paar minuten reisde butyraat van de darmen naar de huid. Daar stimuleerde het bepaalde huidcellen: hoorncellen, om te rijpen en stoffen uit te scheiden die de huidafweer versterken.’ De allergenen kunnen daardoor de huid niet meer binnendringen. En een allergische reactie blijft uit.

Innemen of smeren

Dit onderzoek bij muizen laat zien dat huidallergie bij mensen mogelijk ook is te voorkomen. Meer onderzoek is daarvoor nog wel nodig. Maar Marsland ziet mogelijkheden: ‘De vetzuren die ontstaan bij de fermentatie van voedingsvezels, zijn ook te synthetiseren. Je kunt ze dan innemen of op de huid smeren als crème.’

Mogelijkheden

Een deel van de kinderen met huidallergieën krijgt later ook voedselallergie en astma. Marsland: ‘Deze nieuwe kennis biedt mogelijkheden om te onderzoeken of we die kinderen kunnen helpen.’

Het onderzoek is uitgevoerd met steun van het Longfonds, en gepubliceerd op 8 juni 2022 in het wetenschappelijk tijdschrift Mucosal Immunolog.

Tekst: Karin Postelmans

Lees meer over dit onderzoek.

Kijk hier wat Longfonds doet om astma bij kinderen te voorkomen.

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen