Behandeling

Bronchiëctasieën zijn helaas niet te genezen. Wie eenmaal bronchiëctasieën heeft, blijft hier bijna altijd last van houden. Gelukkig zijn er wel goede behandelingen voor deze blijvende longziekte.

Natasja van der Berg

Medicijnen en fysiotherapie

Als blijkt dat je bronchiëctasieën hebt, wordt een behandeling met medicijnen gestart. De longarts kan een middel voorschrijven tegen de ontstekingen in de longen, of om het slijm te verdunnen zodat je dit gemakkelijker kunt ophoesten. Een fysiotherapeut kan je leren om zogenaamd functioneel te hoesten. Dit betekent dat je hoesttechnieken oefent waarbij het draait om het zo goed mogelijk ophoesten van slijm. Hoe beter je het slijm weg krijgt uit de verwijde luchtwegen, hoe minder kans bacteriën hebben om er nieuwe ontstekingen in te vormen. Ook ben je minder benauwd als er minder slijm in je longen zit.

Operatie

Als alleen een klein gedeelte van de longen is aangetast door bronchiëstasieën, is het mogelijk om geopereerd worden. Je hebt dan kans dat de ziekte weggenomen wordt, maar dat hangt ook af van de onderliggende oorzaak ervan.

‘Ik wil graag de sportieve vent blijven die ik was, maar ik weet dat het anders moet’

- Peter Kraaijkamp, heeft bronchiëctasieën

Tips over omgaan met energie

Cystic fybrosis en COPD

Omdat bronchiëctasieën vaak samengaan met luchtwegziekten als cystic fibrosis (taaislijmziekte) en COPD is de behandeling voornamelijk daarop gericht. De bronchiëctasieën zijn dan een gevolg van de schade die door COPD of cystic fibrosis is aangericht in de longen.

Meer over bronchiëctasieën

  • Oorzaken

    Sommige mensen worden geboren met bronchiëctasieën, maar in de meeste gevallen ontstaat de ziekte door een duidelijk aan te wijzen gebeurtenis.

    Lees verder
  • Symptomen

    De symptomen van bronchiëctasieën lijken op die van andere luchtwegziekten. Daarom is het voor de huisarts soms lastig om de diagnose te stellen.

    Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose