Oorzaken van bronchiëctasieën

Sporadisch worden mensen geboren met bronchiëctasieën. In de meeste gevallen ontstaat de ziekte door een duidelijk aan te wijzen gebeurtenis. Zo zijn bronchiëctasieën vaak een complicatie van een andere ziekte aan de luchtwegen, zoals een longontsteking, kinkhoest of cystic fibrosis (taaislijmziekte). Bij ruim 30% van de mensen met bronchiëctasieën is de oorzaak niet te achterhalen.

Natasja van der Berg

Omdat kinderen al vele jaren tegen veel luchtwegproblemen worden ingeënt, is cystic fibrosis tegenwoordig de grootste oorzaak van bronchiëctasieën. Ook de vele ontstekingen in de longen bij COPD leiden soms tot bronchiëctasieën. De longen raken daar zo beschadigd van, dat bronchiëctasieën ontstaan. Een enkele keer wordt bronchiëctasieën veroorzaakt door astma.

Het verkeerde keelgat

Soms ontstaan bronchiëctasieën in gezonde luchtwegen door het inademen van een stukje voedsel. Denk aan een pinda of rijstkorrel die in het ‘verkeerde keelgat’ schiet. De kans dat dit tot bronchiëctasieën leidt is klein, maar als het gebeurt treden er problemen op in een gedeelte van de long. Het ingeademde stukje voedsel blokkeert dan plaatselijk de luchtweg, waardoor er geen lucht naar binnen kan en geen slijm naar buiten. Als je eenmaal bronchiëctasieën hebt, kan het aangetaste deel van de longen steeds iets groter worden.

Erfelijke oorzaak

Soms hebben bronchiëctasieën een erfelijk oorzaak, bijvoorbeeld als je geboren bent met cystic fibrosis. Het kan zijn dat je eerst nog geen symptomen hebt van bronchiëctasieën, omdat de cystic fibrosis op de voorgrond staat. Door de schade die cystic fibrosis aanricht, ontstaan bronchiëctasieën uiteindelijk.

Meer over bronchiëctasieën

  • Symptomen

    De symptomen van bronchiëctasieën lijken op die van andere luchtwegziekten. Daarom is het voor de huisarts soms lastig om de diagnose te stellen.

    Lees verder
  • Behandeling

    Wie eenmaal bronchiëctasieën heeft, blijft hier last van houden. Gelukkig zijn er wel goede behandelingen voor deze chronische longziekte.

    Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose