Begrip bij een longziekte

Als je een chronische longziekte hebt kunnen kleine alledaagse dingen, zoals parfum, sigarettenrook en dierenharen problemen opleveren. Of je bent snel vermoeid. Soms is dit moeilijk te begrijpen voor de mensen in je omgeving, vooral omdat zij niet weten wat het is om een longziekte te hebben en niet voelen wat jij voelt. Je kunt je omgeving helpen meer begrip te hebben.

Esther van Apeldoorn

Een longziekte is onzichtbaar. Aan de buitenkant is niet altijd te zien hoe het met iemand gaat. Of dat iemand last heeft van de parfum van de ander of van sigarettenrook op een terras. Een longziekte is ook onvoorspelbaar. Zo kan het gebeuren dat je je de ene dag prima voelt en de andere dag geen stap kunt verzetten omdat je erg moe of benauwd bent. Daardoor moet je soms een afspraak afzeggen. Als het de volgende dag weer beter met je gaat, is dat voor je omgeving soms moeilijk te begrijpen.

Begrip voor onbegrip

Doordat een longziekte onzichtbaar en onvoorspelbaar is, kun je het gevoel hebben dat mensen je niet begrijpen. Gevoelens van boosheid en frustratie zijn heel normaal. Toch helpen deze gevoelens je niet om meer begrip te krijgen in je omgeving. Dat je omgeving niet altijd rekening met je houdt is meestal geen onwil, ook al voelt het soms wel zo. Het is belangrijk om je te verplaatsen in de ander. Het is erg moeilijk om je als gezond persoon voor te stellen hoe het is om dagelijks met een longziekte om te moeten gaan.

Geduldig

Om meer begrip te krijgen is het belangrijk om niet alleen te vertellen wat je longziekte inhoudt en waar je last van hebt, maar ook dat je longziekte onvoorspelbaar is waardoor je je de ene dag goed voelt en de andere dag veel minder. Wees geduldig als je dit meerdere keren moet vertellen. Tenslotte is het belangrijk om niet te veel te verwachten als het gaat om begrip. Ook kun je terecht bij een Longpunt bij jou in buurt. Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een longziekte.

Vaak ervaren mensen met een longziekte dat ze door praten over de gevolgen van hun longziekte zelf ook meer gaan accepteren dat ze daardoor bepaalde dingen niet meer kunnen. Hierdoor gaan ze minder over hun grenzen heen. Ook begrijpt de omgeving beter waarom je iets niet kunt. Dit kan uiteindelijk veel rust geven.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over astma.

Naar longforum.nl

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER