Accepteren van je longziekte

Als je een longziekte hebt, heb je vaak lichamelijke klachten, zoals benauwdheid of hoesten. Dit kan betekenen dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen of niet op de manier waarop je zou willen. Zoals werken, je favoriete sport beoefenen, een druk sociaal leven hebben of een favoriete hobby. Dit kan je verdrietig of boos maken. Accepteren dat je niet alles meer kunt, kan helpen om je beter te voelen.

Hans van den Berg

Schuldgevoelens

Het is heel normaal om boos of verdrietig te zijn omdat je sommige dingen niet meer kunt doen zoals je zou willen. Hier lopen veel mensen met een chronische ziekte tegenaan. Accepteren dat je dingen niet meer kunt is moeilijk en niet iets dat je zomaar doet. Je kunt teleurgesteld zijn in jezelf omdat je iets niet meer kunt. Dit kan het gevoel van falen geven. Soms gaan mensen daardoor steeds opnieuw over hun eigen grenzen heen. Vaak worden hierdoor hun klachten uiteindelijk erger. Ook voelen mensen met een longziekte zich soms schuldig naar bijvoorbeeld hun werk, gezin of vrienden omdat ze niet meer mee kunnen komen of vaker afspraken moeten afzeggen.

Praten helpt

Bij het accepteren van je longziekte gaat het er niet alleen om dat je weet wat je longziekte inhoudt, maar vooral wat het voor jou betekent. Er zijn tips die je kunnen helpen om beter te leren omgaan met de gevolgen van je longziekte. Het helpt vaak om over je gevoelens te praten, bijvoorbeeld met je arts of verpleegkundige. Zij kunnen je adviseren en adviseren hoe je slimmer om kunt gaan met je energie. Ook kun je terecht bij een Longpunt bij jou in de buurt. Longpunt is een ontmoetingsplaats voor mensen met een longziekte. Acceptatie kan je helpen om je leven aan te passen aan de nieuwe situatie.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over astma.

Naar longforum.nl

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER