Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij een longontsteking? - Duur: 01:17 Bekijk wat een longontsteking met de longen doet.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in de longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kun je benauwd zijn.

Coronavirus - Er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale' longontsteking. Als je een 'gewone' longontsteking hebt die is veroorzaakt door bacteriën, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica. Heb je longklachten die veroorzaakt zijn door het coronavirus, dan is er (nog) geen specifiek medicijn. Vermoed je dat je het coronavirus hebt? Neem dan contact op met je (huis)arts. Lees hier meer over corona en je longen. 

Dit gebeurt er bij een longontsteking

Wanneer je inademt, gaat de lucht via de luchtpijp en de kleine vertakkingen van de longen naar de longblaasjes. Daar neemt het lichaam zuurstof op. Lees meer over de werking van de longen. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heb je vaak moeite met ademen. Je kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan angstig zijn.

Wat zorgt voor benauwdheid?

Jouw lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Bij een longontsteking is het slijm vaak dik waardoor je het moeilijk kunt ophoesten. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Dat zorgt ervoor dat je benauwd bent.

Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je weer de oude bent
Linda van Hunen, had een longontsteking
Meer tips? Bestel gratis het boekje longontsteking
Lichte of zware longontsteking

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn. Wanneer beide longen ontstoken zijn, spreken we van een dubbele longontsteking.

Cijfers over longontsteking
  • Per jaar krijgen ruim 250.000 mensen in Nederland een longontsteking.
  • Bij kinderen tussen 0-9 en ouderen boven de 55 jaar komt longontsteking vaker voor.
  • In veruit de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen.
  • Jaarlijks worden 35.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Gemiddeld liggen ze ruim negen dagen in het ziekenhuis.

Hoe herstel je van een longontsteking?

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. In dit gratis boekje delen mensen hun ervaringen en tips en lees je het advies van een longarts. Zo weet je wat je zelf kunt doen aan jouw herstel.

Bestel gratis het boekje
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl