Doneer nu Gratis magazine
Fina Piazza, had longontsteking Toen mijn longontsteking genezen was, duurde het nog weken voor ik me weer fit voelde

Behandeling van een longontsteking

Vaak schrijft de arts je bij een longontsteking antibiotica voor. Bij een ernstige longontsteking word je soms opgenomen in het ziekenhuis.

Coronavirus - Er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale' longontsteking. Als je een 'gewone' longontsteking hebt die is veroorzaakt door bacteriën, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica. Heb je longklachten die veroorzaakt zijn door het coronavirus, dan is er (nog) geen specifiek medicijn. Vermoed je dat je het coronavirus hebt? Neem dan contact op met je (huis)arts. Lees hier meer over corona en je longen. 

Zo wordt een longontsteking behandeld

Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking je bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. Hoest je slijm op? Dat is vervelend, maar wel goed. Op die manier verdwijnen de bacteriën of het virus uit jouw longen. Heb je last van koorts en pijn? Neem dan gerust een pijnstiller, zoals paracetamol.

Antibioticumkuur afmaken

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica (resistentie). Hierdoor werkt de kuur niet meer. Dit kun je voorkomen door de antibioticumkuur helemaal af te maken, ook al voel je je beter. Als de antibioticumkuur onvoldoende werkt krijg je soms een andere vorm voorgeschreven.

Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je weer de oude bent
Linda van Hunen, had een longontsteking
Meer tips? Bestel gratis het boekje longontsteking
Naar het ziekenhuis

Heb je een ernstige longontsteking of veel pijn of ben je erg benauwd? Neem dan contact op met jouw arts. Zonodig word je opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet prettig, maar wel nodig. Hier krijg je namelijk een antibioticum via een infuus. Hierdoor komt het snel in het bloed en werkt het eerder. Vaak krijg je daarnaast tijdelijk extra zuurstof. Soms ontstaat vocht of pus in de borstholte. Dat heet pleuritis

Wat als de longontsteking terugkomt?

Keert de longontsteking steeds op dezelfde plek terug? Het kan zijn dat er iets op die plek zit wat een ontsteking uitlokt. Een arts zal dat onderzoeken.

Bloedvergiftiging

Het grootste gevaar bij een longontsteking is dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan een ernstig verloop hebben. Word je binnen korte tijd heel ziek en ga je snel en oppervlakkig ademhalen? Heb je rillingen, moet je klappertanden en ben je verward? Dat zijn tekenen van een bacteriële infectie in het bloed. Bij deze symptomen is het belangrijk om direct naar de eerste hulp te gaan.

Hoe herstel je van een longontsteking?

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. In dit gratis boekje delen mensen hun ervaringen en tips en lees je het advies van een longarts. Zo weet je wat je zelf kunt doen aan jouw herstel.

Bestel gratis het boekje
Hoe lang duurt het herstel?

Ben je gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kun je nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat jouw conditie weer op peil is en je weer helemaal de oude bent.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl