Help mee Gratis magazine
Fina Piazza, had longontsteking Toen mijn longontsteking genezen was, duurde het nog weken voor ik me weer fit voelde

Behandeling van een longontsteking

Vaak schrijft de arts u bij een longontsteking antibiotica voor. Bij een ernstige longontsteking wordt u soms opgenomen in het ziekenhuis.

Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking u bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. Hoest u slijm op? Dat is vervelend, maar wel goed. Op die manier verdwijnen de bacteriën of het virus uit uw longen. Heeft u last van koorts en pijn? Neem dan gerust een pijnstiller, zoals paracetamol.

Antibioticumkuur afmaken

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica (resistentie). Hierdoor werkt de kuur niet meer. Dit kunt u voorkomen door de antibioticumkuur helemaal af te maken, ook al voelt u zich beter. Als de antibioticumkuur onvoldoende werkt krijgt u soms een andere vorm voorgeschreven.

Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je weer de oude bent
Linda van Hunen, had een longontsteking
Meer tips? Bestel gratis het boekje longontsteking
Naar het ziekenhuis

Heeft u een ernstige longontsteking of veel pijn of bent u erg benauwd? Neem dan contact op met uw arts. Zonodig wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet prettig, maar wel nodig. Hier krijgt u namelijk een antibioticum via een infuus. Hierdoor komt het snel in het bloed en werkt het eerder. Vaak krijgt u daarnaast tijdelijk extra zuurstof. Soms ontstaat vocht of pus in de borstholte. Dat heet pleuritis

Wat als de longontsteking terugkomt?

Keert de longontsteking steeds op dezelfde plek terug? Het kan zijn dat er iets op die plek zit wat een ontsteking uitlokt. Een arts zal dat onderzoeken.

Bloedvergiftiging

Het grootste gevaar bij een longontsteking is dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan een ernstig verloop hebben. Wordt u binnen korte tijd heel ziek en gaat u snel en oppervlakkig ademhalen? Heeft u rillingen, moet u klappertanden en bent u verward? Dat zijn tekenen van een bacteriële infectie in het bloed. Bij deze symptomen is het belangrijk om direct naar de eerste hulp te gaan.

Hoe herstelt u van een longontsteking?

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. In dit gratis boekje delen mensen hun ervaringen en tips en leest u het advies van een longarts. Zo weet u wat u zelf kunt doen aan uw herstel.

Bestel gratis het boekje
Hoe lang duurt het herstel?

Bent u gezond dan duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan uw longen. Na een longontsteking kunt u nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en u weer helemaal de oude bent.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl