Doneer nu Gratis magazine
Joost Beekhof, heeft longfibrose Ik probeer mijn grenzen te bewaken en steeds een beetje te verleggen

Behandeling van longfibrose

De chronische ziekte longfibrose komt vaak langzaam opzetten en wordt steeds een stukje erger. De ziekte is te behandelen, maar genezen van longfibrose is helaas niet mogelijk.

Meestal begint longfibrose rond of na het zestigste jaar met klachten als een droge hoest en benauwdheid. De ziekte komt vaak sluimerend steeds meer aan het licht. Soms ontstaat longfibrose heel abrupt. Wie eenmaal longfibrose heeft, komt daar niet meer vanaf. De longen zijn blijvend beschadigd en genezen van longfibrose is dan ook niet mogelijk. Er zijn stabiele periodes in de ziekte, maar uiteindelijk zullen de klachten verder toenemen. Soms hebben mensen met longfibrose in een vergevorderd stadium daarom extra zuurstof nodig. In sommige gevallen kan een longtransplantatie uitkomst bieden.

Dankzij nordic walking heb ik weer een longvolume van twee derde, ik wil anderen stimuleren om te blijven bewegen en daarom ben ik vrijwilliger van het Longfonds
Joost Beekhof, heeft longfibrose en is vrijwilliger
Word ook vrijwilliger
Niet te genezen

Ondanks dat u niet kunt genezen van longfibrose, zal de huisarts of de longarts een behandeling met medicijnen starten. De meeste patiënten krijgen een combinatie voorgeschreven van ontstekingsremmers en een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt. De behandeling met medicijnen vertraagt soms het ziekteverloop en kan in elk geval uw klachten helpen verminderen. Hoe het verloop van longfibrose bij u precies zal zijn, is moeilijk te voorspellen. De klachten en prognose verschillen van persoon tot persoon. U kunt de arts of de longverpleegkundige altijd vragen naar zijn of haar ervaringen, maar een garantie is niet te geven.

Sinds enkele jaren is er een behandeling beschikbaar die de ontwikkeling van fibrose in de longen kan remmen. Tot nu toe is deze behandeling alleen beschikbaar via gespecialiseerde centra en alleen voor mensen met Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF). Als u meer wilt weten over deze behandeling kunt u uw arts raadplegen. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl