Doneer nu Gratis magazine

Klaplong

Bij een klaplong klapt een long voor een deel of helemaal in. De long neemt dan niet meer goed zuurstof op. Een klaplong wordt ook wel pneumothorax genoemd.

Wat is een klaplong?

Bij een klaplong is uw long  ingeklapt. U kunt een klaplong krijgen door een verwonding. Een klaplong kan ook ontstaan zonder aanleiding. Uw arts noemt een klaplong een pneumothorax. 

Oorzaken klaplong

Een klaplong of pneumothorax kan op twee manieren ontstaan: zonder en met een aanleiding. Bij een klaplong zonder aanleiding is de oorzaak niet altijd duidelijk. Anders is een verwonding de oorzaak. 

Symptomen klaplong

Bij een klaplong horen een aantal duidelijke symptomen. U voelt een stekende pijn op het moment dat de klaplong ontstaat. Daarna heeft u problemen met zuchten en een benauwd gevoel. 

Behandeling van klaplong

Bij de behandeling van een klaplong is het belangrijk dat u goed rust. Soms krijgt u extra zuurstof. De arts kan ook een drain plaatsen. Pas daarna kijkt de arts of een operatie noodzakelijk is. 

Wat kunt u zelf doen

Heeft u een klaplong gehad? Volg dan de adviezen van uw arts. Daarmee komen uw longen op sterkte en is de kans dat u nog een klaplong krijgt minder groot. Rook niet.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl