Laat kinderen vrij ademen

Sem kijkt uit het raam

Elk kind wil gewoon kind zijn. Zo hard mogelijk achter een bal aan rennen. Zo hoog mogelijk in een rek klimmen. Zo luid mogelijk plezier maken. Meedoen met de rest. Maar wat voor andere kinderen logisch is, is dat niet voor een kind met astma.

In mei start onze nieuwe campagne ‘Laat kinderen vrij ademen’, waarin de longen van kinderen centraal staan. Dit is hard nodig. Want wist jij dat astma de grootste chronische kinderziekte is? En wist je dat een longziekte veel invloed heeft op het leven van kinderen? Kinderen als Sem staan vaak letterlijk buitenspel.

Met o.a. een online video, een radiospot en een prachtige bijlage in de krant TROUW laten we zien wat de invloed van een longziekte als astma is op een kind als Sem en zijn omgeving. We vragen aandacht voor vernieuwend onderzoek waarmee we jonge longen willen beschermen en astma voorkomen. En geven adviezen over wat je zelf kunt doen om longziekten bij kinderen te helpen voorkomen.

Stikbenauwd

Astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland. Elke dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Zo’n longziekte heeft vaak veel invloed op een kind, het gezin en de omgeving. Dat weet lang niet iedereen. Sporten, spelen of naar school gaan: wat voor andere kinderen logisch is, is dat niet voor een kind met astma.

 • Sem op de bank

  Sem: al dertig keer in het ziekenhuis

  Dit is Sem. Sem is pas acht jaar, maar heeft al meer dan dertig keer in het ziekenhuis gelegen. Zijn astma heeft grote invloed op zijn leven, vooral ook buiten het ziekenhuis. Moeder Ingrid de Vogel: 'Op school ligt Sem vaak in de klas even op de bank om bij te komen. Hij heeft een prachtig rapport, maar voor gym een onvoldoende. In de coopertest lopen alle kinderen tot punt 3 of hoger, hij haalt een halve punt.'

  Lees het verhaal van Sem
 • Kind bij arts

  Longonderzoek

  Longfonds is één van de grootste private financiers van longonderzoek in Europa. Onderzoek wijst uit dat met een vroege aanpak astma voorkomen kan worden. We financieren onderzoek om astma te voorkomen, vroeg op te sporen en beter te behandelen. En dat is hard nodig want astma is de meest voorkomende ziekte bij kinderen. Op die manier werken we toe naar een wereld zonder longziekten.

  Lees meer over de onderzoeken
 • Noelle met moeder en broertje

  Noëlle: vaker ziek dan dat ze beter is

  Noëlle (7) heeft ernstig astma en wordt ziek van de ongezonde lucht die ze dagelijks inademt. Sinds ze in Rozenburg woont, omgeven door rook en industrie, wordt Noëlle elke maand opgenomen worden in het ziekenhuis, en kan ze steeds minder naar school. Moeder Naisheline: 'Als Noëlle niet ziek zou zijn geweest, als ik het niet zelf had gezien, dan zou ik zeggen: dit bestaat niet. Hoe kan luchtvervuiling zoveel doen?'

  Lees het verhaal van Noëlle
Sem collecteren mobiel

Collecte: 16 t/m 21 mei

We zijn vastbesloten om jonge longen zoals die van Sem beter te beschermen. Daarom zetten we alles op alles om binnen zeven jaar een medische doorbraak mogelijk te maken en astma bij kinderen te voorkomen. En halen we tijdens de collecte van 16 t/m 21 mei 2022 zo veel mogelijk geld op voor onderzoek, zoals het onderzoek van dr. Hermelijn Smits. Collecteer jij ook mee? Dit kan gewoon vanuit huis. Je hebt alleen je mobiele telefoon nodig.

Ja, ik collecteer online mee
Klimmend jongetje

Wat kun jij doen voor gezonde lucht en gezonde longen?

De longen van een kind zijn kwetsbaar. Ongezonde lucht, zowel binnen als buiten, vergroot het risico op onder andere de ontwikkeling van astma. Bij het ontstaan van astma spelen veel factoren een rol. Als ouder kun je invloed hebben op een aantal van deze factoren. Zo verklein je het risico op het ontwikkelen van astma.

Wat kun je zelf doen?
Noelle heeft astma

Manifest voor gezonde lucht

Overal en altijd in Nederland gezonde lucht. Vrij ademen, voor iedereen, en in het bijzonder voor kinderen. Dat is wat wij willen. De realiteit is helaas dat de lucht op veel plekken ongezond is. Hierdoor loopt iedereen in Nederland onnodig gezondheidsschade op. Wij hebben jullie daarom gevraagd om het manifest voor gezonde lucht te ondertekenen. Dit hebben jullie massaal gedaan. Ontzettend bedankt voor jullie steun!

Meer over het manifest
Kind bij arts

Onderzoek naar longziekten bij kinderen

Wanneer krijgt een kind een longziekte zoals astma? Waarom slaat de behandeling bij sommigen van hen wel aan en bij anderen niet? En hoe kunnen we de longen van te vroeggeboren kinderen zo goed mogelijk beschermen? We financieren onderzoek om deze vragen te beantwoorden.

Meer over de onderzoeken

Meer over astma

Laat kinderen vrij ademen

Longfonds steunt onderzoek om astma in de toekomst te voorkomen. Met jouw gift draag je bij aan belangrijk longonderzoek!

Doneer nu
Sem kijkt uit het raam