Heeft mijn kind astma?

Hoest je kind vaak, heeft hij een piepende of snelle ademhaling of is hij benauwd? Dat is flink schrikken en het is logisch dat je je zorgen maakt. Er zijn verschillende ziekten die benauwdheid kunnen veroorzaken. Astma is er daar één van. Ga met je kind naar de huisarts voor onderzoek. Die kan je advies geven en onderzoeken wat er met je kind aan de hand is.

Merel Pieters meisje

Hoe herken ik benauwdheid bij mijn kind?

Een duidelijke aanwijzing voor benauwdheid is kortademigheid, een versnelde ademhaling of een hoorbare, ’piepende’ ademhaling. Als een kind benauwd is moeten de spieren extra hard werken. Dit zie je bij het ademen. Onder en tussen de ribben zie je de borst en soms het kuiltje tussen de sleutelbenen naar binnen trekken. Als de benauwdheid erger wordt, kun je dit ook zien aan de neusvleugels van je kind. Deze bewegen dan op en neer bij het ademen. Dit betekent dat je kind extra moeite moet doen om te ademen. Dit ‘neusvleugelen’ gebeurt vooral bij jonge kinderen.

Astma of toch niet?

Als je kind benauwd is of veel hoest, schrik je als ouder. Dit is een normale reactie. Je helpt uw kind het beste als je zelf kalm blijft. Als jij in paniek raakt, kan je kind angstiger worden, waardoor de benauwdheid vaak toeneemt. Neem bij twijfel contact op met je huisarts. De benauwdheid kan wijzen op astma, maar dat hoeft niet. Er zijn een aantal kinderziekten die ook voor een benauwd gevoel zorgen en gemakkelijk voor astma worden aangezien:

Hoe herken ik astma bij kinderen?

Als je kind af en toe hoest of het een keer benauwd heeft, betekent dat niet direct dat je kind astma heeft. Om de diagnose astma te stellen moeten de klachten van je kind een tijd lang in de gaten worden gehouden. Het is wel verstandig om dit soort symptomen in de gaten te houden. Heeft je kind vaker last van benauwdheid en hoest het regelmatig? Dan kunnen deze symptomen wijzen op astma. Heb je dit een tijdje aangezien en de verschillende symptomen op een rij gezet? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan in de meeste gevallen vaststellen of je kind astma heeft.

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen

Onderzoeken door de arts

Meestal doet de arts drie onderzoeken om vast te stellen of je kind astma heeft:

  • De arts vraagt jou en je kind te vertellen welke klachten je kind heeft, wanneer die zijn begonnen en wanneer je kind er veel of weinig last van heeft.
  • De arts onderzoekt het lichaam van je kind. Hij luistert bijvoorbeeld naar de longen.
  • De arts onderzoekt hoe goed de longen van je kind werken. Dit gebeurt met een longfunctietest. Een longfunctietest is een soort blaastest.

Astma is bij erg jonge kinderen moeilijk vast te stellen. Dat komt doordat kinderen vaak pas vanaf 6 jaar mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Er kan ook een proefbehandeling met astmamedicijnen worden gegeven, of je kind wordt doorverwezen naar een kinderarts of (kinder)longarts. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar een ademtest die al op de leeftijd van twee jaar astma kan vaststellen.

Het RS virus en een longontsteking bij jonge kinderen

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts? In deze gratis folder lees je waar je op moet letten.

Bestel gratis

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose