Doneer nu Gratis magazine
Hoe werken de longen? - Duur: 1:06 Bekijk hoe de longen, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes werken
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Longemfyseem

Longemfyseem is een longziekte die valt onder COPD, samen met chronische bronchitis. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). 

Longemfyseem wordt ook wel emfyseem genoemd. Het is een chronische ziekte. Dat betekent dat het niet over gaat. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Oorzaak longemfyseem

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als u blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als u heeft gewerkt met verf of asbest. dit noemen we beroeps-COPD. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem. Zoals bij de longziekte alpha-1. Longemfyseem is helaas niet te genezen.

COPD risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of u risico loopt op COPD. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de COPD test
Deel uw ervaringen

Leven met een blijvende ziekte zoals longemfyseem is moeilijk. Het is niet vreemd dat u soms boos bent over uw ziekte, of ervan in de put raakt. Met anderen over uw ziekte praten helpt. U komt erachter dat u niet de enige bent en dat andere mensen met dezelfde vragen zitten. Een goede plek om ervaringen uit te wisselen is het Longforum of Longpunt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl