Doe de testCollecteer
Hoe werken de longen? - Duur: 1:06 Bekijk hoe de longen, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes werken
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Longemfyseem

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Het is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Longemfyseem wordt ook wel emfyseem genoemd. Het is een chronische ziekte. Dat betekent dat het niet over gaat. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Moe en benauwd

Door uw longemfyseem bent u misschien benauwd of hapt u naar lucht. Dat geeft een angstig gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, bent u vaak erg moe. Probeer uw energie over de dag te verdelen en vermijdt activiteiten die u snel vermoeien zoveel mogelijk. We ontwikkelden drie filmpjes over slim omgaan met energie bij een longziekte. Of bestel het gratis boekje

Oorzaak longemfyseem

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als u blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als u heeft gewerkt met verf of asbest. dit noemen we beroeps-COPD. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem. Zoals bij de longziekte alpha-1. Longemfyseem is helaas niet te genezen.

COPD risicotest
COPD risicotest

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. 300.000 mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan ziet u meteen of u risico loopt op COPD. Als u erop tijd bij bent, zou u erger kunnen voorkomen. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de test
Deel uw ervaringen

Leven met een blijvende ziekte zoals longemfyseem is moeilijk. Het is niet vreemd dat u soms boos bent over uw ziekte, of ervan in de put raakt. Met anderen over uw ziekte praten helpt. U komt erachter dat u niet de enige bent en dat andere mensen met dezelfde vragen zitten. Een goede plek om ervaringen uit te wisselen is het Longforum of Longpunt.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl