Doneer nu Gratis magazine
Wat is CHD? - Duur: 01:43 Bekijk wat er in de longen gebeurt bij CHD.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is CHD?

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij de baby een breuk (hernia) heeft in zijn middenrif (diafragma). Daardoor is het middenrif niet netjes gesloten, maar zit er een gat in. Het grootste probleem is dat de longen zich niet goed ontwikkelen.

Het middenrif is een platte spier die de buikholte en de borstkas van elkaar scheidt. Het middenrif helpt bij de ademhaling. Het ontstaat vanaf de vijfde week van de zwangerschap doordat vliezen en spieren in de buik aan elkaar groeien. In de negende week van de zwangerschap moet het middenrif gesloten zijn. Als dat niet gebeurt, is er sprake van congenitale hernia diafragmatica (CHD) .

Groei van de longen                      

Door het gat in het middenrif ontwikkelen de longen zich niet goed. De organen (vooral de darmen) die in de buik horen, kunnen namelijk verschuiven. Via het gat in het middenrif komen ze in de borstholte terecht. Hierdoor krijgen de longen niet genoeg ruimte om te groeien tijdens de zwangerschap. Zelfs als de organen niet verschuiven, blijft de ontwikkeling van de longen bij CHD achter. Lees meer over de ontwikkeling van de longen.

Vormen van CHD

In meer dan acht op de tien gevallen zit het gat aan de linkerkant van het middenrif en in minder dan twee op de tien gevallen aan de rechterkant. In zeldzame gevallen zit de CHD aan beide kanten. Soms heeft de baby ook andere aangeboren afwijkingen, zoals CCAM. Maar meestal staat de CHD op zichzelf.

Diagnose van CHD

CHD wordt meestal ontdekt tijdens de 20 weken-echo. Men vermoedt CHD als de maag niet op de normale plek zit en de darmen zich naast het hart bevinden. Bij vier op de tien kinderen met CHD is de nekplooi verdikt. Het gat wordt niet altijd gevonden tijdens de 20 weken-echo. Vooral als het gat aan de rechterzijde zit, is dat moeilijker te zien. Wanneer tijdens de zwangerschap CHD is vastgesteld, wordt u doorverwezen naar het universitair centrum van Rotterdam of Nijmegen. U krijgt het advies om daar te bevallen. Daar kan uw baby als dat nodig is, op de intensive care met een hart-longmachine (ECMO) worden behandeld.

Onderzoeken na de geboorte

Als er aanwijzingen zijn voor CHD, maakt men röntgenfoto’s van de baby. Als hieruit blijkt dat de buikorganen zich in de borstholte bevinden, is er sprake van een CHD. Dat zijn vooral de darmen. Soms zitten de organen wel op de juiste plek, maar zijn door het gat in het middenrif de longen niet goed ontwikkeld. Ook dan spreken we van CHD.

Oorzaken van CHD

Het is onduidelijk hoe CHD precies ontstaat. Het lijkt een kwestie van pech. Buiten de normale gezondheidsadviezen, zoals niet roken, geen alcohol en gezond eten, kunt u niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om het te voorkomen.

Feiten & cijfers over CHD

CHD is zeldzaam. In Nederland worden jaarlijks naar schatting 60-70 baby’s met deze aandoening geboren.

Wat weet u over uw longen?

Hoe vaak haal je adem op een dag? En zijn je longen eigenlijk even groot? Benieuwd hoeveel u weet over uw longen? Doe dan nu de quiz!

Speel gratis de longenquiz
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl