Symptomen van CHD

Een baby met CHD heeft vaak meteen na de geboorte moeite met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort.

2. Korina en Bas, vrouw met kort donker haar en baby met blonde haren, wang aan wang

Het belangrijkste gevolg van het gat in het middenrif, is dat de longen zich tijdens de zwangerschap niet goed ontwikkelen. Baby’s met CHD hebben daarom kleinere longen. Vooral aan de kant van het gat. Deze onderontwikkeling van de longen wordt ‘longhypoplasie’ genoemd. De longen zijn ook minder elastisch, hebben minder longblaasjes en minder bloedvaten, die bovendien dikker zijn dan normaal.

Problemen tijdens de zwangerschap

Zolang je baby in de baarmoeder zit, zijn te kleine longen geen probleem. Tijdens de zwangerschap krijg je baby zuurstof en voedingsstoffen via de navelstreng vanuit de placenta. Soms blijkt tijdens de zwangerschap dat de baby moeilijk kan slikken. Dit komt doordat de maag en de darmen naar de borstholte zijn verplaatst. Daardoor kan de hoeveelheid vruchtwater toenemen. Dit kan bij de moeder een pijnlijke, harde buik veroorzaken. Er bestaat dan een kans dat de bevalling te vroeg begint doordat de vliezen breken. Soms raakt de bloedtoevoer naar de placenta afgekneld, waardoor de baby minder goed groeit.

Problemen bij de geboorte

Een baby met CHD heeft meteen na de geboorte problemen met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort. Dit komt doordat de longen zo klein zijn dat er niet genoeg zuurstof in het bloed wordt opgenomen. De baby kan daarnaast een hoge bloeddruk in de longen krijgen, omdat er minder en ‘stijvere’ bloedvaten zijn. Andere mogelijke kenmerken zijn een bolle borstkas en een ingevallen buik.

Meer over CHD

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Nieuws over het werk van Longfonds
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose