Tijdens de zwangerschap en bij de geboorte

Symptomen van CHD

Een baby met CHD heeft vaak meteen na de geboorte moeite met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort.

2. Korina en Bas, vrouw met kort donker haar en baby met blonde haren, wang aan wang

Problemen tijdens de zwangerschap

Zolang je baby in de baarmoeder zit, zijn te kleine longen geen probleem. Tijdens de zwangerschap krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen via de navelstreng vanuit de placenta. Soms blijkt tijdens de zwangerschap dat de baby moeilijk kan slikken. Dit komt doordat de maag en de darmen naar de borstholte zijn verplaatst. Daardoor kan de hoeveelheid vruchtwater toenemen. Dit kan bij de moeder een pijnlijke, harde buik veroorzaken. Er bestaat dan een kans dat de bevalling te vroeg begint doordat de vliezen breken. Soms raakt de bloedtoevoer naar de placenta afgekneld, waardoor de baby minder goed groeit.

Problemen bij de geboorte

Een baby met CHD kan meteen na de geboorte moeite hebben met ademhalen. Dan ademt hij snel en is soms blauw verkleurd door een lager zuurstofgehalte. Dit komt doordat de longen zo klein zijn dat er niet genoeg zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Daarnaast kan de bloeddruk in de longen te hoog zijn, omdat er minder en dikkere bloedvaten zijn. Het kan zijn dat je baby een bolle borstkas en een ingevallen buik heeft. Bij milde vormen van CHD kan het zijn dat je baby alleen wat kortademig is. Soms valt het zelfs pas veel later op dat hij het snel benauwd heeft.

Meer over CHD

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose