Doneer nu Gratis magazine
Sterre van Zundert, is geboren met CCAM Ik voel me net als ieder ander meisje

Symptomen van CCAM

Sommige baby’s met CCAM hebben benauwdheidsklachten na de geboorte. Maar het komt ook regelmatig voor dat de baby gewoon goed kan ademhalen.

Omdat baby’s in de baarmoeder nog niet ademen, veroorzaken de holtes in de longen voor de geboorte meestal geen klachten. Na de geboorte kan uw baby wel ademhalingsproblemen hebben, maar dit hoeft niet. Het hangt van de ernst van de CCAM. Dit is voor de geboorte moeilijk te voorspellen.

Wanneer CCAM is vastgesteld tijdens de zwangerschap, wordt u doorgestuurd naar een academisch ziekenhuis. U krijgt het advies om daar te bevallen, zodat uw baby – als dat nodig is – direct goed kan worden geholpen.

Verdringen van longweefsel

Een kleine holte in de longen veroorzaakt meestal geen problemen. Maar als de holtes groot zijn of als het er veel zijn, heeft de baby vaak wel klachten als benauwdheid. Dit komt doordat de holtes het gezonde longweefsel verdringen. In ernstige gevallen worden ook de luchtpijp en het hart door de holtes verdrongen.

Voor de geboorte

Voor de geboorte heeft uw baby doorgaans geen last van de holtes. Dit is wel het geval als er vochtophopingen ontstaan. Dit komt voor bij ernstige vormen van CCAM. Helaas kan het kindje dan tijdens de zwangerschap overlijden. Gelukkig komt dit heel zelden voor.

Klachten na de geboorte

Bij milde vormen van CCAM heeft uw baby geen klachten. Is de CCAM ernstiger, dan heeft het vaak moeite met ademhalen en een versnelde hartslag. Door zuurstofgebrek kunnen de huid, lippen en nagels blauw verkleuren. Ademt uw baby moeizaam, dan heeft het hulp bij het ademen nodig. Soms zijn de holtes in de longen zo ernstig dat de baby helemaal niet zelfstandig kan ademhalen.

Vooruitzichten

Gelukkig groeien veel kinderen met CCAM normaal op. De vooruitzichten zijn zeer goed. Uw kind blijft de eerste jaren onder controle van een kinder(long)arts.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl