Doneer nuBestel gratis
Natasja van der Berg, heeft bronchiëctasieën Ik zorg dat ik mijn weerstand goed op peil houd

Behandeling van bronchiëctasieën

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: genezen van bronchiëctasieën is helaas niet mogelijk. Wie de ziekte eenmaal heeft, blijft hier altijd last van houden. Gelukkig zijn er wél goede behandelingen voor deze chronische longziekte.

Als blijkt dat u bronchiëctasieën heeft, zal een behandeling worden gestart met medicijnen. De longarts schrijft u dan bijvoorbeeld een middel voor tegen de ontstekingen in de longen, of om het slijm te verdunnen zodat u dit gemakkelijker kunt ophoesten. Een fysiotherapeut kan u leren om zogenaamd functioneel te hoesten. Dit betekent dat u hoesttechnieken oefent waarbij het draait om het zo goed mogelijk ophoesten van slijm. Hoe beter u het slijm weg krijgt uit de verwijde luchtwegen, hoe minder kans bacteriën hebben om er nieuwe ontstekingen in te vormen. Ook bent u minder benauwd als er minder slijm in uw longen zit.

CYSTIC FIBROSIS EN COPD

Omdat bronchiëctasieën vaak samengaan met luchtwegziekten als cystic fibrosis (taaislijmziekte) en COPD is de behandeling voornamelijk daarop gericht. De bronchiëctasieën zijn dan een gevolg van de schade die door COPD of cystic fibrosis is aangericht in de longen.

Gratis boekje voor uw huisarts

Huisartsen weten vaak weinig over deze zeldzame ziekte, omdat zij in hun praktijk niet veel mensen tegen komen met bronchiëctasieën. De huisarts speelt echter wel een rol in uw zorg. Daarom ontwikkelde het Longfonds samen met patiënten en artsen een brochure voor huisartsen.

Bestel gratis de brochure
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl