Doneer nu Gratis magazine
Monni Woearbanaran, heeft astma Het leren accepteren van mijn ziekte vind ik het moeilijkst

Wat kunt u zelf doen?

Wie astma heeft, moet daarmee leren omgaan. Dat is niet makkelijk. Astma is voor iedereen anders. Gevoelens van boosheid, verdriet of angst zijn daarbij heel normaal. De meeste mensen met astma kunnen met de juiste behandeling een normaal leven leiden. Probeer een goede balans te vinden. Richt u vooral op wat u nog wel kunt, maar houd rekening met wat niet meer lukt.

Als u astma heeft, komt u voor lastige keuzes te staan. Bijvoorbeeld als u hobby’s heeft die een astma-aanval kunnen veroorzaken. Of als astma het uitoefenen van uw beroep moeilijk maakt. U vraagt zich af wanneer uw klachten nog aanvaardbaar zijn. Wat heeft u nodig van vrienden, familie en collega’s?

Ervaringen van anderen

Iedereen probeert op zijn eigen manier om te gaan met astma. Om antwoorden te krijgen op uw vragen, kunt u zelf informatie verzamelen. Bijvoorbeeld door te praten met andere mensen met astma. Dit kan online op Longforum of persoonlijk via Longpunt. Zij kunnen u steunen. Het uitwisselen van ervaringen levert vaak waardevolle tips op. U kunt ook gaan praten met uw huisarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige.

Astma: thuis en op het werk

Het is soms nodig om uw huis of werkplek aan te passen. Bijvoorbeeld als u overgevoelig bent voor huisstofmijt. Of als u een werkplek heeft waar uw klachten erger worden. Bijvoorbeeld door slechte ventilatie.

Sommige mensen krijgen door hun werk last van astma. Dit komt regelmatig voor als u bijvoorbeeld op een boerderij werkt, bakker of lasser bent, of werkt met bepaalde chemische stoffen, zoals verflakken. Als u door uw werk last krijgt van astma, dan noemen we dat beroepsastma. Ga dan in gesprek met uw leidinggevende en uw bedrijfsarts.

Negatieve gevoelens bij astma

Soms zult u zich wel eens bang, verdrietig, boos of somber voelen. Dat is heel normaal en begrijpelijk. Vooral op momenten dat u veel last van astma heeft, of als u het een tijdje niet goed onder controle heeft. U kunt niet alles meer en het kost tijd om daaraan te wennen. Het kan moeilijk zijn om uw ziekte te accepteren en te zien wat u nog wél kunt.

Meestal zijn de negatieve gevoelens over astma er alleen op momenten dat u er veel last van heeft. Ze nemen daarna ook vaak weer af. Maar misschien gaan ze niet vanzelf over. Krijgt u er last van in uw dagelijks leven? Dan is het verstandig om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan een maatschappelijk werker of een psycholoog. Uw huisarts kan u daarnaar doorverwijzen.

hoe kunnen vrienden en familie helpen?

Vraag familie, vrienden en kennissen om u te helpen. Bijvoorbeeld door dingen van u over te nemen die u zelf niet meer kunt:

  • Vraag anderen om niet te roken waar u bij bent.
  • Vraag anderen om zo min mogelijk parfum, aftershave of geparfumeerde deodorant te gebruiken.
  • Vraag iemand om met u mee te gaan naar gesprekken met de arts. Zo voelt u zich misschien sterker. En twee mensen horen en onthouden meer dan wanneer u alleen gaat.
  • Vertel anderen wat u zelf wel en wat u niet kunt doen. Vraag hen om daar rekening mee te houden.

Vindt u het moeilijk om anderen te vragen rekening met u te houden? Dat is begrijpelijk. Misschien denkt u dat u uw omgeving tot last bent. Leg daarom heel goed uit waarom u om hulp vraagt.  De meeste mensen reageren begripvol. Het gaat tenslotte om uw gezondheid.

Welke hulp kunt u krijgen?

Heeft u hulp nodig in het huishouden? Moet uw huis aangepast worden? Of heeft u vervoer nodig? Mogelijk kunt u daar hulp bij krijgen. Vraag bij uw zorgverzekeraar en uw gemeente of u recht heeft op hulp. Of op een vergoeding daarvoor. Let op: hiervoor gelden veel wetten en regels, die soms erg ingewikkeld zijn. Een MEE-organisatie kan u meer informatie en advies geven. Zij beantwoorden vragen over bijvoorbeeld opvoeding, werken, wonen en geldzaken. Zoek een MEE-organisatie bij u in de buurt.

Moet uw werkplek aangepast worden, zodat u aan het werk kan blijven? Ga dan op tijd in gesprek met uw leidinggevende en de arbo-arts van het bedrijf. Misschien is het voor u ook belangrijk dat collega’s weten van uw astma. 

Astma op school

Voor kinderen met astma is het prettig als de mentor en klasgenootjes op de hoogte zijn. Dat kan door bijvoorbeeld een werkstuk te maken over astma of een spreekbeurt te geven. Bestel het gratis informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt.

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: Voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorgt u dat u genoeg energie overhoudt voor leuke dingen? 

Bestel gratis het boekje met tips
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl