
- Türkçe
- العربية
- Türkçe
- العربية
Medicijnen bij astma
Bij astma gebruikt u meestal ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Deze medicijnen ademt u in via de mond met een inhalator. Zo komen de medicijnen direct in uw longen terecht. Inhalatoren worden vaak puffers genoemd.
Voor uw astma gebruikt u waarschijnlijk elke dag een puffer. Een puffer heet officieel een inhalator en is gevuld met een medicijn. Welk medicijn er in de puffer zit, hangt af van het soort en de ernst van astma. Er zijn verschillende soorten medicijnen bij astma.
Luchtwegverwijders
Bent u benauwd of heeft u een astma-aanval? Dan kunt u een puffer met luchtwegverwijders gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes om uw luchtwegen verslappen. Zo worden uw luchtwegen wijder. Luchtwegverwijders zijn een tijdelijke oplossing bij klachten. Ze genezen de ontstekingen in uw longen niet.
Kortwerkende luchtwegverwijders hebben binnen vijf minuten effect en werken maximaal zes uur. Verwacht u dat u klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat u gaat sporten? U kunt dan tevoren de kortwerkende puffer gebruiken om benauwdheid te voorkomen of uw klachten te verminderen. Langwerkende luchtwegverwijders hebben tenminste twaalf uur effect. Bespreek met uw arts welke luchtwegverwijder voor u het meest geschikt is. Gebruik luchtwegverwijders nooit vaker dan uw arts voorschrijft.

Twee keer per dag neem ik een pufje en voor het slapen een pilletje, dat lekker smaakt
Ontstekingsremmers
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Soms krijgt u ontstekingsremmers in tabletvorm. Ze bestrijden de ontstekingen in uw longen. Hierdoor reageren uw longen minder heftig op prikkels en heeft u minder last van uw klachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals uw arts voorschrijft. Zorg dat u ze dagelijks en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heeft u geen klachten. Het is erg belangrijk voor een goede werking van de medicijnen.
Combinatiemedicijnen
Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd in één puffer. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van uw longen én verwijding van uw luchtwegen.
Overige medicijnen
Omdat u astma heeft, krijgt u jaarlijks een oproep voor de griepprik. Daarnaast kan uw arts u medicijnen voorschrijven voor verschillende allergieën, zoals huisstofmijt, hooikoorts of huisdieren. Als uw klachten verergeren kan uw arts u soms antibiotica of ontstekingsremmers (in pilvorm) voorschrijven.
Medicijnen bij astma geven nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat u ze inhaleert met een puffer. Door te inhaleren uit de puffer komen de medicijnen meteen in uw longen en niet in de rest van uw lichaam. Heeft u toch last van bijwerkingen, of merkt u weinig resultaat? Overleg dan met uw arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij u.
Wilt u meer weten over wat u zelf kunt doen om het omgaan met astma gemakkelijker te maken? In ons gratis boekje leest u tips.
Gratis boekje over astma
Wilt u informatie over astma ook in een papieren boekje nog eens rustig nalezen waar en wanneer u dat wilt? Zodat u ook anderen makkelijk uit kunt leggen wat deze longziekte voor u betekent? Of wilt u iemand anders informatie geven? Bestel dit handige boekje zodat u informatie over astma altijd bij de hand heeft.
Bestel gratisGoed inhaleren
Het is belangrijk dat u op de juiste manier inhaleert. Dan komen uw medicijnen op de goede plaats in uw longen en hebben zij het meeste effect. Helaas gaat het nog vaak mis. Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op inhalatorgebruik.nl. U kunt ze downloaden en uitprinten en meenenem naar uw arts of verpleegkundige. Ook is het belangrijk dat uw arts of verpleegkundige jaarlijks controleert of u nog op de juiste manier inhaleert.
Een tip: spoel na het gebruik van een ontstekingsremmer altijd grondig uw mond en keel of eet of drink iets. Zo voorkomt u keelklachten. Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nl
U kunt ook tips uitwisselen op het online Longforum.
Wat is goede zorg?
U mag van uw artsen en verpleegkundigen verwachten dat ze goede zorg leveren. Maar wat is goede zorg?
Lees het in dit gratis boekjeHeeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden