Doneer nu Gratis magazine
Erwin Willemse, heeft alpha-1 Door mijn conditie op peil te houden heb ik minder last van mijn klachten

Symptomen van alpha-1

Als u alpha-1 heeft en daardoor COPD, heeft u moeite met ademhalen omdat de longen beschadigd zijn. De symptomen van alpha-1 op een rijtje.

Bij u is de erfelijke ziekte alpha-1 de veroorzaker van COPD. Dit is zeldzaam, want vaak is roken de oorzaak van COPD. Maar wat de oorzaak van COPD ook is, vast staat dat het u vervelende ademhalingsproblemen geeft. Bij COPD heeft u eigenlijk constant adem tekort, bijvoorbeeld bij het aankleden of traplopen. Bij ernstige COPD heeft u soms ook te weinig lucht als u gewoon stil zit, waardoor extra zuurstof nodig kan zijn. De longen zijn blijvend beschadigd en de klachten kunnen steeds een beetje erger worden.

Symptomen COPD

De symptomen van alpha-1 zijn bij u dus eigenlijk de symptomen van COPD.

  • kortademigheid (naar lucht willen happen)
  • veel slijm
  • hoestbuien
  • vermoeidheid
  • benauwdheid
  • piepende ademhaling
Symptomen van alpha-1  onder controle

De symptomen van alpha-1 zijn niet bij iedere patiënt hetzelfde. Ook zijn de klachten niet bij iedereen even ernstig. Met de juiste behandeling zijn de symptomen vaak onder controle te krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld medicijnen krijgen tegen de benauwdheid en de ontstekingen in de longen, en fysiotherapie om het slijm goed te leren ophoesten. Een actieve, gezonde levensstijl helpt bovendien de symptomen van alpha-1 te verminderen.

Geelzucht

Bij pasgeboren baby’s kan geelzucht een van de symptomen van alpha-1 zijn. Die geelzucht kan dagen tot maanden aanhouden. In veel gevallen blijkt echter pas later in het leven dat er sprake is van alpha-1, bijvoorbeeld door langdurige luchtwegproblemen.

Mijn leven met Alpha-1

Wat betekent het om te moeten leven met Alpha-1? In dit boekje vertellen zes mensen met Alpha-1 hierover. Wat doen en laten zij om zo gezond en gelukkig mogelijk te zijn?

Lees het in het gratis boekje
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl