Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij acute bronchitis - Duur: 01:04 Bekijk wat acute bronchitis met de longen doet
 • Türkçe
 • العربية
 • Türkçe
 • العربية

Wat is acute bronchitis?

Acute bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Het is een ontsteking van kleine vertakkingen in uw longen. U heeft last van een droge hoest, waarna u slijm ophoest. De acute bronchitis gaat binnen twee weken vanzelf weer over.

Als u inademt, stroomt er lucht via uw luchtpijp naar de kleine vertakkingen van uw longen. Die kleine vertakkingen noemen we de bronchiën. Daarna gaat de lucht naar de longblaasjes. Deze zorgen ervoor dat de zuurstof uit de lucht in uw lichaam opgenomen wordt. Soms komen er bacteriën of virussen in de bronchiën terecht. Ze veroorzaken daar een ontsteking. Dit wordt acute bronchitis genoemd. Lees meer over hoe uw longen werken.

Wat is bronchitis?

Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. U hoest en haalt moeilijker adem. Er zijn twee soorten: acute en chronische bronchitis.

 • Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.
 • Bij chronische bronchitis bent u niet eerst grieperig of verkouden geweest. Bij chronische bronchitis merkt u dat het soms even wat beter gaat, maar dat het hoesten weer terugkomt. De ontsteking is blijvend.
   
Waarom hoest u slijm op?

Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon.

Feiten over acute bronchitis
 • Elk jaar krijgen bijna 369.000 mensen (acute) bronchitis of bronchiolitis.
 • Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie
Andere vormen van bronchitis

Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. Acute bronchitis is de meest voorkomende vorm. Daarnaast is er ook:

 • Acute bronchiolitis, hierbij zijn uw bronchiolen ontstoken. Dat zijn de kleinste vertakkingen van uw longen.
 • Acute tracheïtis, hierbij is uw luchtpijp ontstoken.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl