Behandeling van acute bronchitis

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Je arts bekijkt of een behandeling met antibiotica nodig is. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij je een recept voor antibiotica. Is een virus bij jou de oorzaak? Dan helpen antibiotica niet. Je kunt in dat geval het beste uitzieken.

Johanna

Antibiotica

Er zijn verschillende antibiotica voor verschillende soorten bacteriën. Meestal verdwijnt de acute bronchitis met een standaard antibioticum. Gaan je klachten daar niet mee over? Dan zal de arts je slijm laten onderzoeken om te kijken welke bacterie je ziek maakt. Daarna zal hij een specifiek antibiotica voorschrijven.

Als je erg benauwd bent, schrijft de arts ook luchtwegverwijders (pufjes) voor. Dat zijn medicijnen waardoor je meer lucht krijgt.

Krijg je een recept voor antibiotica? Dan is het heel belangrijk dat je de antibioticakuur helemaal afmaakt. Ook als je je weer beter voelt. Als je de kuur niet afmaakt, word je ‘resistent’. Er blijven dan bacteriën leven en de infectie gaat niet over.

Wanneer ben je hersteld?

Acute bronchitis is meestal na twee weken genezen. De zeurende hoest kan nog wel weken duren. Je kunt ook last hebben van pijn bij het hoesten en vermoeidheid. Bij acute bronchitis door een virus kunnen je klachten na een paar dagen al over zijn. Acute bronchitis veroorzaakt door bacteriën gaat vaak snel over na behandeling met antibiotica. Rook je? Dan kunnen je klachten langer aanhouden.

Een wereld zonder longziekten

Hiervoor zet Longfonds zich in. We willen beschadigd longweefsel herstellen en longziekten voorkomen. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek.

Doneer nu
Onderzoekers in lab

Heb je ook een andere longziekte?

Heb je astma of COPD? Dan kun je bij acute bronchitis extra benauwd zijn. Dat kan een beangstigend gevoel geven en dat is erg vervelend. Je huisarts helpt om u snel gemakkelijker te laten ademen. Hij kan de dosis van de medicijnen die je lucht geven (pufjes) verhogen of je een prednisonkuur voorschrijven. Prednison is een geneesmiddel dat de afweer van het lichaam onderdrukt. Ontstekingen verdwijnen hierdoor. 

Extra gevoelig voor infecties

Soms begint de ontsteking in je longen met een virus en komen daar later bacteriën bij. Dat heet een ‘secundaire bacteriële infectie’. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Ben je daar gevoelig voor? Dan kan de arts je antibiotica voorschrijven om dat te voorkomen.

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorg je dat je genoeg energie overhoudt voor leuke dingen?  

Bestel gratis het boekje met tips

Meer over acute bronchitis

  • Oorzaken

    Bij acute bronchitis zit er een ontsteking in de kleinere vertakkingen van de longen, de bronchiën. Meestal door een virus.

    Lees verder
  • Symptomen

    Blijven hoesten na een verkoudheid of griep kan wijzen op acute bronchitis. Een droge hoest en dan slijm ophoesten ook.

    Lees verder