Longpunt - Drenthe Groningen

Longpunt Emmen: Wat is de rol van versnelde longveroudering bij COPD.

Schimmerweg 1 , 7811AR Emmen
-

Wat is de rol van versnelde longveroudering bij COPD; kunnen we het ziekte proces stopzetten en de longen herstellen door verouderde longcellen uit te schakelen?

Ontmoet elkaar bij Longpunt in Emmen.
Longpunt is de ontmoetingsplek die het Longfonds organiseert voor longpatiënten,
hun omgeving en zorgverleners.

Spreker Corry-Anke Brandsma, onderzoeker UMCG.

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is wereldwijd de derde doodsoorzaak. Er zijn veel vragen over het ziekteproces van COPD en er zijn geen effectieve behandelingen.

Ouder worden gaat gepaard met geleidelijke achteruitgang van lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het zicht en het gehoor. In sommige gevallen is er echter sprake van versnelde veroudering wat resulteert in ziekte. Veroudering van de longen wordt gekenmerkt door achteruitgang in longfunctie, een milde vorm van emfyseem en bindweefselveranderingen. Deze veranderingen zijn, in veel ernstigere mate, ook kenmerkend voor COPD. Daarom is onze hypothese dat bij COPD sprake is van versnelde longveroudering.

In ons onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe versnelde longveroudering bijdraagt aan het ziekteproces van COPD. En we onderzoeken of het mogelijk is om de verouderde longcellen uit te schakelen en zo het ziekteproces stop te zetten en mogelijk longherstel te stimuleren.

 

Locatie

“t Wapen van Emmen, Schimmerweg 1 Emmen (vrij parkeren) Gratis deelname!

Meer informatie via (0528) 371821

 

Wij verzoeken u om tijdens deze bijeenkomsten geen geurtjes te gebruiken.

drenthe.longfonds.nl