Longpunt - Groningen

Longpunt Delfzijl ’Wat is de rol van versnelde longveroudering bij COPD’

Menno van Coehoornsingel 21 , 9934GP Delzijl
-

’Wat is de rol van versnelde longveroudering bij COPD’

Ontmoet elkaar bij Longpunt in Delfzijl 2023

Longpunt is de ontmoetingsplek die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners.

‘Wat is de rol van versnelde longveroudering bij COPD’; kunnen we het ziekte proces stopzetten en de longen herstellen door verouderde longcellen uit te schakelen? Corry-Anke Brandsma, onderzoeker UMCG” zal deze middag uitgebreid vertellen over haar onderzoek.

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is wereldwijd de derde doodsoorzaak. Er zijn veel vragen over het ziekteproces van COPD en er zijn geen effectieve behandelingen.

Ouder worden gaat gepaard met geleidelijke achteruitgang van lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het zicht en het gehoor. In sommige gevallen is er echter sprake van versnelde veroudering wat resulteert in ziekte. Veroudering van de longen wordt gekenmerkt door achteruitgang in longfunctie, een milde vorm van emfyseem en bindweefselveranderingen. Deze veranderingen zijn, in veel ernstigere mate, ook kenmerkend voor COPD. Daarom is onze hypothese dat bij COPD sprake is van versnelde longveroudering.

In ons onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe versnelde longveroudering bijdraagt aan het ziekteproces van COPD. En we onderzoeken of het mogelijk is om de verouderde longcellen uit te schakelen en zo het ziekteproces stop te zetten en mogelijk longherstel te stimuleren. Er is alle gelegenheid om met Corry-Anke Brandsma in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen.

Locatie

Kruiskerk, Menno van Coehoornsingel 21 Delfzijl (vrij parkeren) Gratis deelname!

Meer informatie Carla van Dijken- Witpeerd  (06) 24399912

groningen.longfonds.nl

 

Wij verzoeken u om tijdens deze bijeenkomsten geen geurtjes te gebruiken.