Doneer nu Gratis magazine
Bert Kuipers, heeft sarcoïdose Er is niets leuks aan ziek zijn, maar ik heb er wel mijn kracht door leren kennen

Genezen van sarcoïdose

De ziekte sarcoïdose kan zich op verschillende manieren en op verschillende plekken in het lichaam uiten. De klachten zijn vervelend, maar in veel gevallen niet blijvend

Sarcoïdose, waar het zich dan ook in het lichaam bevindt, heeft als kenmerk dat ze grillig verloopt. Het ene moment zijn de klachten bijna niet te merken, de volgende periode zijn ze juist in volle hevigheid aanwezig. U voelt zich dan moe, lusteloos, koortsig en vaak ook benauwd en kortademig. Voor sarcoïdose geldt dat hoe spontaner de ziekte is ontstaan, hoe stabieler het verloop meestal is. Als sarcoïdose sluimerend en geleidelijk ontstaat, bestaat de kans dat het verloop wat minder gunstig is. In sommige gevallen raken de longen blijvend beschadigd door sarcoïdose, maar bij de meeste mensen verdwijnt sarcoïdose vanzelf. Meestal is dit binnen drie jaar na het begin van de ziekte. Soms komt de ziekte helaas wel weer terug.

Medicijnen

De longarts zal u begeleiden tijdens het ziekte- en behandelproces. Omdat sarcoïdose in veel gevallen vanzelf verdwijnt, is het meestal alleen maar nodig om regelmatig op controle te komen. Zo kan de arts in de gaten houden hoe het met de zieke organen is. Als de ziekte ver gevorderd of heel hevig is, kan de arts ervoor kiezen u toch met medicijnen te behandelen. Meestal zijn dat ontstekingsonderdrukkende en ontstekingsremmende medicijnen. Deze kunnen helpen om te genezen van sarcoïdose als dit niet vanzelf lijkt te gaan.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl