Doneer nu Gratis magazine

Wat kunt u zelf doen?

Het is naar om te zien dat uw kind zo ziek is. Tegen het RS virus bestaat helaas geen specifieke behandeling. Voor kinderen met een verhoogd risico is een vaccin beschikbaar. Zo krijgen zij antistoffen tegen het virus toegediend. 

Besmetting voorkomen

Het RS virus is heel besmettelijk en het is dus moeilijk te voorkomen. Leer uzelf én oudere kinderen in huis aan om hun handen vaker te wassen. Ook helpt het om, wanneer u niest of hoest, dit in uw armholte te doen. Maak speelgoed schoon en was baby- en kinderkleding en beddengoed regelmatig. Probeer andere volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby te houden. Laat ze uw baby geen kusjes geven.

Rust is belangrijk

Heeft uw kind het RS virus, dan is rust belangrijk. Zeker wanneer hij benauwd is en koorts heeft. Leg uw kind in zijn bed wanneer hij moe is. Wil hij het liefste dichtbij u zijn? Hij kan dan in de woonkamer slapen, in de kinderwagen of een campingbedje. Voor uw kind is ziekenbezoek al snel teveel, en voor uzelf misschien ook.

Voldoende drinken

Let erop dat uw kind voldoende blijft drinken. Voor baby's tot zes maanden geldt ca. 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Borstgevoede kinderen kunt u op verzoek voeden en desnoods een extra flesje water of melk geven. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar hebben zes tot zeven bekertjes per dag nodig, ca. 75 ml. Lukt het drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap. Bent u er onzeker over? Vraag dan uw huisarts of het consultatiebureau om advies.

Hoestdrank

Het is niet bewezen dat uw kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. Maar uw kind slaapt er misschien wel beter door. Vraag uw apotheek om advies wat u uw kind mag geven.

Paracetamol

Bij koorts of pijn mag u uw kind een paracetamol of andere speciale pijnstiller voor jonge kinderen geven. Vraag uw apotheker of drogist om advies.

RS virus vaccinatie

Behoort uw kind tot één van de risicogroepen? Dan krijgt hij van oktober tot maart beschermende antistoffen toegediend. Het RS virus is namelijk in deze periode actief. Uw kind krijgt vijf keer de vaccinatie. De zorgverzekeraar vergoedt dit.

Uw kind krijgt de vaccinatie aangeboden als hij:

  • Geboren is vóór 28 weken zwangerschap. In oktober is hij onder de één jaar.
  • Geboren is na een zwangerschapsduur van 29 t/m 32 weken. In oktober is hij onder de zes maanden.
  • Een ernstige aangeboren hartafwijking heeft.
  • Te vroeg geboren is én chronische longziekte heeft. Uw kind is hier tot zes maanden vóór oktober nog medisch voor behandeld. Ook is hij onder de twee jaar.
  • Een afweerstoornis heeft en onder de één jaar is.
  • Taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) heeft.
Niet roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van uw kind. Voorkom blootstelling aan rook. Dit is niet alleen belangrijk om longziekten in het algemeen te voorkomen, maar zeker bij herstel van een verkoudheid, RS virus of bronchiolitis. Uw kind kan het anders nog benauwder krijgen dan hij al is. 

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl