Help mee Bestel gratis
Wat gebeurt er bij RS virus? - Duur: 01:50 Bekijk wat het RS virus doet met de longen van een kind.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is het RS virus?

Bijna alle kinderen maken op jonge leeftijd een infectie door met het RS virus (Respiratoir Syncytieelvirus of RSV). Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Het virus is vooral actief in de periode van oktober tot maart.

Verkoudheid of RS virus?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby’s jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling. Meer over de symptomen van het RS virus.

RS virus bij baby's

Door de infectie met het RS virus kunnen de kleine luchtwegen ontstoken raken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De gezwollen slijmvliezen kunnen benauwdheid veroorzaken. Dit komt vooral voor bij jonge baby’s.

In ernstige gevallen, als het kind door de benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, leidt dit tot ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby's die te vroeg geboren zijn (<37 weken zwangerschap) of baby's jonger dan zes weken. Heeft uw baby een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis? Houdt u hem bij verkoudheid dan heel goed in de gaten.

Ze is nu weer de vrolijke griet met een schaterlach, maar toch blijf ik waakzaam
Sanne belandde met vijf maanden in het ziekenhuis met het RS virus
Op welke symptomen moet u letten? Bestel gratis de brochure
Bronchiolitis

Bronchiolitis wordt ook wel ‘verkoudheid in de longen’ genoemd. Bij bronchiolitis zijn de kleinste luchtwegen die naar de longblaasjes voeren, ontstoken. Dit is niet hetzelfde als een ontsteking van de grotere luchtwegen. Dat heet bronchitis. Zijn ook de longblaasjes aangedaan, dan betreft het een longontsteking. Er zijn ook andere virussen die bronchiolitis veroorzaken; het RS virus is in 70% van de gevallen de oorzaak.

Feiten over RS virus

Op tweejarige leeftijd heeft 95% van de kinderen antistoffen tegen het RS virus. In Nederland worden jaarlijks 1.500 - 2.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het RS virus. 

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij uw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet u op letten en wanneer moet u echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl