Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij RS virus? - Duur: 01.50 Bekijk wat het RS virus doet met de longen van een kind.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Symptomen van RS virus

Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij uw kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merkt u dat uw kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. 

Benauwdheid

Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt uw kind piepend of zagend. In de meeste gevallen heeft hij verhoging (< 38°C), maar geen hoge koorts. Is uw kind heel ziek, dan drinkt hij nog maar kleine beetjes. Bij deze symptomen waarschuwt u altijd en onmiddellijk de huisarts.

Bel ook de huisarts als u deze symptomen ziet:

  • Bij inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen, dit gebeurt als uw baby benauwd is.
  • Uw kind stopt soms opeens een paar seconden met ademen.
  • Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken.
Diagnose RS virus

Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van uw kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend.

Er zijn andere virussen die net als het RS virus kunnen leiden tot bronchiolitis. In de behandeling van uw kind is vooral de diagnose bronchiolitis belangrijk en niet per se welk virus dit veroorzaakt.

Gevolgen van het RS virus

Kinderen die voor een RS virusinfectie in het ziekenhuis hebben gelegen, kunnen hier nog lang last van houden. De helft van alle opgenomen kinderen heeft in de eerste jaren erna geregeld last van een piepende ademhaling. 

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl