
- Türkçe
- العربية
- Türkçe
- العربية
Symptomen van RS virus
Een infectie met het RS virus is niet direct herkenbaar bij uw kind. Het begint vaak met een loopneus of lichte temperatuursverhoging, zoals bij een gewone verkoudheid. Hij is verder niet echt ziek. Merkt u dat uw kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen.
Benauwdheid
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt uw kind piepend of zagend. In de meeste gevallen heeft hij verhoging (< 38°C), maar geen hoge koorts. Is uw kind heel ziek, dan drinkt hij nog maar kleine beetjes. Bij deze symptomen waarschuwt u altijd en onmiddellijk de huisarts.
Bel ook de huisarts als u deze symptomen ziet:
- Bij inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen, dit gebeurt als uw baby benauwd is.
- Uw kind stopt soms opeens een paar seconden met ademen.
- Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken.
Diagnose RS virus
Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van uw kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend.
Er zijn andere virussen die net als het RS virus kunnen leiden tot bronchiolitis. In de behandeling van uw kind is vooral de diagnose bronchiolitis belangrijk en niet per se welk virus dit veroorzaakt.
Gevolgen van het RS virus
Kinderen die voor een RS virusinfectie in het ziekenhuis hebben gelegen, kunnen hier nog lang last van houden. De helft van alle opgenomen kinderen heeft in de eerste jaren erna geregeld last van een piepende ademhaling.
Gratis boekje RS virus en longontsteking
Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?
Bestel gratisHeeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden