Doneer nu Gratis magazine

Besmetting met RS virus

Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. U kunt een ander besmetten door te niezen of hoesten, maar ook via de handen wordt het makkelijk overgedragen. Het virus kan ook urenlang overleven op voorwerpen zoals speelgoed, leuningen en zakdoeken.

Van kind tot kind

Heeft u meerdere kinderen? Dan kan het ene kind het andere gemakkelijk besmetten. Ook op de crèche of peuterspeelzaal kan uw kind met het virus in aanraking komen. U kunt op zich dus weinig doen om besmetting te voorkomen. Meestal is het RS virus onschuldig, maar let op de symptomen.

Hand voor de mond en handen wassen

Heeft u een baby of kind onder de twee jaar? Leer uzelf én oudere kinderen in huis aan om de handen vaker te wassen. Ook helpt het om de hand voor de mond houden bij niezen of hoesten, en daarna direct de handen te wassen. Maak gebruikt speelgoed regelmatig schoon. En probeer andere volwassenen en kinderen met verkoudheden uit de buurt van uw baby te houden. Laat ze uw baby geen kusjes geven.

Kinderen met verhoogd risico

Hoe jonger uw kind, hoe meer risico hij loopt. Daarnaast zijn er bepaalde risicogroepen, die van bronchiolitis heel ziek kunnen worden. Deze kinderen worden eerder opgenomen in het ziekenhuis:

  • Vroeg geboren kinderen (jonger dan 37 weken) in het eerste levensjaar.
  • Kinderen jonger dan zes weken.
  • Kinderen met een bepaalde ziekte, zoals ernstige aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis.
     

Roken bij uw baby maakt hem vatbaarder voor het RS virus.

Opnieuw ziek?

Als uw kind een infectie met het RS virus heeft doorgemaakt, dan biedt dat geen blijvende bescherming. Dit betekent dat het RS virus hetzelfde seizoen of in de jaren erna kan terugkomen, maar meestal in een mildere vorm.

Het begon met hoesten en verkoudheid, maar toen hij ook ging spugen en erg benauwd werd, zijn we gelijk naar het ziekenhuis gestuurd
Eaen kreeg met zeven weken het RS virus
Op welke symptomen moet u letten?

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl