Doneer nu Gratis magazine

RS virus

Het RS virus veroorzaakt een ontsteking in de longen. Het lijkt in eerste instantie op een gewone verkoudheid. Maar voor uw baby of kind tot twee jaar kan deze infectie gevaarlijk zijn. 

Wat is het RS virus?

Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen. De klachten lopen uiteen van neusverkoudheid tot ernstige benauwdheid. Voor baby's en kinderen onder de twee jaar kan deze infectie gevaarlijk zijn. 

Besmetting met RS virus

Het RS virus is erg besmettelijk. Het wordt overgebracht door kleine druppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Besmetting kan door niezen of hoesten, maar ook via handen wordt het RS virus makkelijk overgedragen. 

Symptomen van RS virus

Het begint vaak met een loopneus of lichte koorts, zoals bij een verkoudheid. Uw kind is verder niet echt ziek. Gaat uw kind na een paar dagen hoesten en krijgt het benauwd? Waarschuw dan de huisarts.

Behandeling RS virus

Er is geen specifieke behandeling tegen RS virus. Meestal verloopt de infectie mild en gaat vanzelf over. Worden de klachten ernstig dan volgt een ziekenhuisopname. Het herstel kan zeker twee weken duren.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer besmetting te voorkomen. Zorg voor rust en dat uw kind voldoende drinkt. Voor kinderen met een verhoogd risico is een vaccin beschikbaar.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl