Doneer nu Gratis magazine
Christine van der Wijngaard, heeft PAH Het onvoorspelbare is dat je ineens een flinke terugval kunt krijgen

Pulmonale hypertensie oorzaken

De chronische longziekte pulmonale arteriële hypertensie (PAH) bestaat in verschillende soorten. Elke soort heeft een eigen oorzaak, al is die niet altijd te vinden.

Bij pulmonale arteriële hypertensie zijn de bloedvaten in de longen vernauwd, waardoor de bloeddruk op die plaatsen gevaarlijk hoog oploopt. Dit heeft een negatieve invloed op de werking van het hart. Maar hoe komen die vaten zo vernauwd? Meestal zijn problemen in de bekleding van de vaatwand de veroorzakers van de vernauwing. Die problemen kunnen het gevolg zijn van een aangeboren afwijking, een ziekte, een te snelle vermenigvuldiging van spiercellen in de vaatwand en beschadigingen door ontstekingen. Hierdoor worden de vaatwanden dikker en dus kleiner in doorsnee.

Erfelijkheid en andere oorzaken

In zeldzame gevallen is pulmonale arteriële hypertensie erfelijk. In families waar de ziekte voorkomt, hebben nieuw geboren kinderen zo’n 10 tot 12% kans om de ziekte ook te krijgen. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken van pulmonale arteriële hypertensie aan te wijzen:

  • Systeemziekten Pulmonale arteriële hypertensie ontstaat bij 10 tot 40% van de patiënten met de bindweefselziekte sclerodermie en ook bij sommige mensen die reuma hebben.
  • Aangeboren hartafwijkingen Een aangeboren afwijking tussen de rechter en linker hartkamers is een van de oorzaken van pulmonale arteriële hypertensie. Hartproblemen zijn dus niet alleen een gevolg van pulmonale arteriële hypertensie, maar kunnen ook de oorzaak zijn.
  • Levercirrose Hoe het precies komt is nog niet helemaal duidelijk, maar levercirrose is een van de oorzaken van pulmonale arteriële hypertensie. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met de slechte werking van de lever, die het bloed uit de darmen (dat naar de longen gaat) niet genoeg kan zuiveren.
  • Vermageringspillen Bij ongeveer een op de tienduizend gebruikers van vermageringspillen ontstaat pulmonale arteriële hypertensie. Sommige eetlustremmers zijn om die reden al van de markt gehaald. Vooral het langdurig gebruiken van vermageringspillen kan een risico zijn.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl