De mini-long

In Nederland leven zo'n 600.000 mensen met beschadigde longen door longziekten als COPD, longfibrose, BPD of Alpha-1. Zij hebben moeite met ademhalen en zijn vaak benauwd. Een oplossing is er voor hen nog niet, maar daar kan verandering in komen. Dankzij Longfonds werken toponderzoekers van over de hele wereld keihard aan de ontwikkeling van de mini-long. Daardoor wordt het mogelijk om in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken.

mini-long

‘Met de mini-long kunnen we heel gericht naar behandelingen voor longschade zoeken’, vertelt prof.dr. Carla Kim, Harvard Medical School en Boston Children's Hospital. In opdracht van Longfonds leidt zij het internationale onderzoek naar de mini-long. ‘Ook onderzoeken we hoe we met de mini-long beschadigd weefsel kunnen herstellen.’ Lees meer over de nieuwste resultaten

Hoe dat precies werkt kun je zien in deze video:

Mini-long speelt sleutelrol in onderzoek naar longschade

Sinds 2018 werkt het internationale Longfonds-onderzoeksteam hard aan een complete mini-long. Hij groeit in het laboratorium uit stamcellen en is niet groter dan een speldenprik. Maar hij is cruciaal voor het onderzoek naar herstel van longschade. De mini-long is een model van de long waarin alle functies kunnen worden nagebootst. Daarmee kunnen we er sneller achter komen waarom longblaasjes bij longziekten zoals COPD niet herstellen en ontdekken hoe we longschade kunnen herstellen. Dat kan op twee manieren:

Stamcellen kweek mini-long

Hoe maak je een mini-long?

In 2009 ontdekte prof. dr. Hans Clevers hoe je buiten het menselijk lichaam mini-orgaantjes kunt kweken uit stamcellen. Er zijn al mini-nieren, mini-hersenen en veel meer organen op miniatuurformaat. Mini-organen worden gekweekt uit stamcellen. Dat zijn een soort ‘moedercellen’ die hun leven lang nieuwe cellen aanmaken. Bijna alle cellen in ons lichaam worden regelmatig vervangen door nieuwe cellen. En stamcellen zorgen daar dus voor.

Het is het internationale onderzoeksteam al gelukt om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) te kweken. Ook hebben ze al grote stappen gemaakt bij het maken mini-longblaasjes. Deze zijn lastiger om te groeien in het lab, omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan.

Wanneer is de mini-long er?

Het onderzoek met de mini-long is zeer kansrijk. Voor mensen met beschadigd longweefsel en een minder longcapaciteit biedt dit perspectief en hoop. Maar het labonderzoek heeft nog tijd nodig. Op dit moment is de mini-long nog niet zo ver dat hij ingezet kan worden bij mensen. Waar we wel staan in het onderzoek? Lees het hier!

Mini-long schiet te hulp bij onderzoek naar corona

De onderdelen van de mini-long die al gereed zijn worden nu ook ingezet voor onderzoek naar corona. Dankzij mini-organen lukte het onderzoekers om de reactie van cellen op het coronavirus te monitoren. In mei 2020 zijn de onderzoekers erin geslaagd in het lab gekweekte mini-versies van de menselijke darm te infecteren met het coronavirus. Ook lukt het om zowel de mini-luchtweg als bekledingscellen uit de longblaasjes te infecteren met het virus. Dat levert belangrijke kennis op over de wijze waarop het virus de longen aanvalt en hoe ontstane longschade te herstellen.

Vijf vragen over de mini-long

Jos Pielage is COPD- en coronapatiënt. Hij ziet grote kansen in de mini-long en is benieuwd wat deze uitvinding voor hem als longpatiënt kan betekenen. Hij vraagt zich af of de mini-long in onderzoek naar corona kan worden ingezet. In maart 2020 kwam Jos door het coronavirus op de intensive care te liggen. In de video stelt Jos vijf vragen over de mini-long aan prof. dr. Hans Clevers, consortiumleider van het Longfonds-onderzoeksteam.

Baanbrekend onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate

De ontwikkeling van de mini-long wordt mogelijk gemaakt door het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate. Door de krachten te bundelen van vooraanstaande onderzoekers van academische topinstituten, artsen, longpatiënten én maatschappelijke partners, vergroten we de kans op een versnelde doorbraak op ongeneeslijke longziekten als astma en COPD.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose