De mini-long

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Zij hebben allemaal dezelfde wens: een snelle en effectieve oplossing voor hun ziekte. Daarom investeren we in baanbrekend onderzoek. Zodat we hopelijk in de toekomst longziekten als COPD kunnen genezen. Onder regie van Longfonds werken toponderzoekers van over de hele wereld samen om een doorbraak in onderzoek naar longweefselherstel te versnellen. Een spectaculaire uitvinding die hierbij gaat helpen is de mini-long.

mini-long

Jos Pielage is COPD- en coronapatiënt. Hij ziet grote kansen in de mini-long en is benieuwd wat deze uitvinding voor hem als longpatiënt kan betekenen. Hij vraagt zich af of de mini-long in onderzoek naar corona kan worden ingezet. In maart 2020 kwam Jos door het coronavirus op de intensive care te liggen. In de video stelt Jos vijf vragen over de mini-long aan prof. dr. Hans Clevers, consortiumleider van het Longfonds-onderzoeksteam.

Mini-long speelt sleutelrol in onderzoek naar COPD

Sinds 2018 leidt prof. dr. Hans Clevers het Longfonds-onderzoeksteam dat zich richt op onderzoek naar longherstel. Het team werkt hard aan het realiseren van een complete mini-long, een model van de long waarin alle functies kunnen worden nagebootst. Met dit model kunnen we er sneller achter komen waarom longblaasjes bij COPD niet herstellen en kunnen we op snelle en veilige manier medicijnen testen. Het is de groep al gelukt om uit stamcellen een mini-luchtpijp en mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) te kweken. Ook hebben ze al grote stappen gemaakt bij het maken van een model van de longblaasjes. Ze zijn lastiger om te groeien in het lab, omdat ze een ingewikkelde structuur hebben en uit veel verschillende soorten cellen bestaan.

Status onderzoek

Het onderzoek met de mini-long is zeer kansrijk. Voor mensen met beschadigd longweefsel en een gereduceerde longcapaciteit biedt dit perspectief en hoop. Maar het labonderzoek heeft nog tijd nodig. Als de huidige onderzoeksfase in het laboratorium wordt afgerond, zal men de voorbereiding starten van de klinische studie met patiënten. Het streven is de klinische studie met patiënten rond 2024 te starten.

Mini-long schiet te hulp bij onderzoek naar corona

De onderdelen van de mini-long die al gereed zijn worden nu ook ingezet voor onderzoek naar corona. Dankzij mini-organen lukte het onderzoekers om de reactie van cellen op het coronavirus te monitoren. In mei 2020 zijn de onderzoekers erin geslaagd in het lab gekweekte mini-versies van de menselijke darm te infecteren met het coronavirus. Ook lukt het om zowel de mini-luchtweg als bekledingscellen uit de longblaasjes te infecteren met het virus. Dat levert belangrijke kennis op over de wijze waarop het virus de longen aanvalt en hoe ontstane longschade te herstellen.

Baanbrekend onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate

De ontwikkeling van de mini-long wordt mogelijk gemaakt door het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate. Door de krachten te bundelen van vooraanstaande onderzoekers van academische topinstituten, artsen, longpatiënten én maatschappelijke partners, vergroten we de kans op een versnelde doorbraak op ongeneeslijke longziekten als astma en COPD.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Nieuws over het werk van Longfonds
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose