30 september 2020

Vermoeidheid bij COPD: een probleem dat aandacht verdient

Mensen met COPD zijn regelmatig benauwd, dat is bekend. Maar ze zijn ook vaak vermoeid. Onderzoeker Martijn Spruit zoekt, met steun van Longfonds, uit waardoor dit komt. En dat geeft weer ideeën voor de behandeling.

Vrouw ligt in bed

‘Mensen met COPD hebben vaak last van vermoeidheid. Maar zorgverleners weten dit niet altijd. Daardoor besteden zij hier niet zoveel aandacht aan’, vertelt Martijn Spruit. Hij is professor ‘Revalidatie bij Chronisch Orgaanfalen, i.h.b. gericht op Fysiek Functioneren’ aan de Universiteit van Maastricht en wetenschappelijk directeur van CIRO (Expertisecentrum voor Chronisch Orgaanfalen). ‘Een aantal jaar geleden was er een bijeenkomst van artsen, onderzoekers en patiënten. Zij bespraken samen welke onderwerpen belangrijk zijn om te onderzoeken op het gebied van longziekten. De patiënten vertelden toen dat vermoeidheid een groot probleem voor hen is. Ruim de helft van hen heeft hier last van. Het is niet alleen vervelend, het heeft ook echt invloed op hun leven. Doordat mensen moe zijn, kunnen ze veel dagelijkse dingen niet meer doen. Toen we dat hoorden, gingen we daar meteen mee aan de slag.’

Onderzoek

Waardoor komt het dat mensen met COPD zo vermoeid zijn? Om dit te onderzoeken, vroeg Spruit geld aan bij Longfonds. Het onderzoek deed hij samen met collega’s uit Maastricht, Nijmegen, Amsterdam en Hasselt (België). ‘We kijken bij een grote groep mensen met COPD hoe moe ze zijn. Daarnaast willen we onderzoeken waardoor dat komt.’ Wanneer het precies klaar is, is nog niet bekend. ‘Door de coronacrisis liepen we vertraging op’, vertelt Spruit.

Martijn Spruit

"Welke behandeling het beste werkt, verschilt waarschijnlijk van mens tot mens. Het is dus belangrijk daar bij de behandeling van COPD rekening mee te houden."

Martijn Spruit

Een behandeling op maat

De eerste resultaten laten zien dat de vermoeidheid bij iedereen anders verloopt. ‘Daarom is het belangrijk dat we bij de behandeling van COPD rekening houden met de verschillen tussen mensen’, zegt Spruit. ‘De meeste mensen met COPD krijgen nu medicijnen, zoals puffers. Die zorgen ervoor dat zij minder benauwd zijn en dat de longfunctie niet te veel afneemt. Maar die medicijnen helpen niet tegen de vermoeidheid. Daarvoor kunnen juist andere behandelingen helpen. Bijvoorbeeld lichaamsoefeningen om meer conditie op te bouwen. Of gezonde voeding. Mensen kunnen ook leren om hun energie beter te verdelen over de dag en om beter om te gaan met hun klachten. Tot slot kun je aandacht besteden aan psychische zaken, zoals somberheid en angst. Welke behandeling het beste werkt, verschilt waarschijnlijk ook van mens tot mens.’

Vermoeidheid bij corona

De resultaten van de studie naar vermoeidheid bij COPD kunnen ook mensen met een andere blijvende longziekte helpen. Mensen met astma, longfibrose of sarcoïdose voelen zich ook vaak moe. Spruit: ‘Dat geldt voor minstens de helft van deze mensen.’ Ook mensen die een infectie hebben gehad, zijn vaak moe. Zoals mensen met corona.

Omgaan met vermoeidheid

Je lichaam voelt zwaar als lood, je hebt weinig conditie en bent minder fit om dingen te doen. Vermoeidheid bij een longziekte komt veel voor. Hoe ga je er beter mee om? Hier zijn 7 slimme tips om zelf de touwtjes in handen te houden.

Lees hier meer over de uitkomsten van dit onderzoek.

Gegevens over het onderzoek

  • Thema: Behandeling op Maat  
  • Looptijd: 01-01-2017 tot 01-07-2023
  • Soort subsidie: Preventie Consortium 
  • Bedrag: 750.000 euro 
  • Onderzoekers: Martijn Spruit (MUMC+ en CIRO) en Jan Vercoulen (Radboudumc) 
     

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose