Help mee Gratis magazine

Ziektelastmeter COPD helpt

De nieuwe ziektelastmeter voor COPD heeft een positief effect op de kwaliteit van leven. Dit stellen onderzoekers na een studie van anderhalf jaar onder tientallen huisartsenpraktijken en ziekenhuizen in Nederland.  

De vragenlijst voor de ziektelastmeter is in 2014 ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers in samenwerking met onder andere het Longfonds. Mensen met COPD krijgen vragen over hun longfunctie en longaanvallen, maar ook over onderwerpen als vermoeidheid, emotie, roken, bewegen en dagelijks functioneren. 
Lees meer over hoe de ziektelastmeter werkt.

Meer kwaliteit van leven

Onderzoek laat een duidelijk verschil zien tussen mensen die de ziektelastmeter gebruiken en mensen die de gebruikelijke zorg krijgen. De ziektelastmeter helpt patiënten in het gesprek met hun zorgverlener. Met gekleurde ballonnen laat de meter precies zien op welke punten het goed of minder goed gaat met de gezondheid van iemand met COPD. Samen kunnen zij op zoek naar oplossingen.

Bij COPD gaan de longen zonder behandeling achteruit en daalt meestal ook de kwaliteit van leven. Een stabilisering betekent voor veel mensen met COPD al ‘winst’, maar een derde van de mensen uit het onderzoek ziet zelfs een verbetering bij gebruik van de ziektelastmeter.

Individuele behandeling

De ziektelastmeter helpt om de behandeling van COPD beter af te stemmen op de persoon. Onderzoeker Annerika Slok: ‘Het gaat tegenwoordig steeds meer om zorg op maat en daar sluit de ziektelastmeter bij aan. Mensen met COPD zitten zelf achter het stuur bij hun behandeling.’

Volgend jaar beschikbaar

Het Longfonds is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de COPD ziektelastmeter en ondersteunt ook de implementatie. Er nu wordt gekeken hoe we de ziektelastmeter kunnen inpassen in de systemen van de huisartsen. Elk systeem is anders dus dat is nog ingewikkeld. We hopen dat in de loop van volgend jaar steeds meer huisartsen kunnen gaan werken met de ziektelastmeter. U kunt uw huisartsen vragen of hij ook gaat werken met de ziektelastmeter in de toekomst.

Reacties (34)

Ik vind dit een heel goed initiatief. Ik zal zeker mijn huisarts vragen om met de ziektelastmeter te gaan werken.

U kunt een app downloaden voor zowel i pad als Android van Luchtpunt.nl
Hier kun je ook de ziektelastmeter invullen.

Hoop hier volgend jaar gebruik van te kunnen maken. Ieder nieuw inzicht heeft een positieve werking op de kennis over je ziekte. Waardoor je er beter mee om kunt gaan.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.