Michael Rutgers kondigt vertrek aan bij Longfonds

Directeur Michael Rutgers zal na de zomer plaatsmaken voor een opvolger. Rutgers is ruim 17 jaar ons boegbeeld en staat bekend om zijn gedreven maatschappelijke inzet voor mensen met een longziekte. Hij zal zich ook na zijn vertrek bij Longfonds blijven inspannen voor het verbeteren van de gezondheid van alle Nederlanders.

Michael Rutgers

Voordat Michael Rutgers aantrad bij Longfonds, was hij directeur van onder andere de Brandwonden Stichting, het Johanna Kinderfonds en werkte hij als manager bij de Vereniging Spierziekten Nederland. Rutgers: 'Ik heb mij altijd ingezet voor een gezonder Nederland en zal dat ook blijven doen. Mensen hebben recht om te leven in een wereld waarin het makkelijker is om gezonde keuzes te maken en waarin ze vrij kunnen ademen.'

Aanjager van vernieuwing

Rutgers is een aanjager van vernieuwing. Hij slaagde erin goededoelenorganisaties vanuit een klassieke vorm te transformeren tot gelijkwaardige samenwerkingspartners binnen de driehoek politiek, bedrijfsleven en maatschappij. Zo is hij vanuit zijn rol bij Longfonds een van de medeschrijvers geweest van het Preventieakkoord en aanstichter van het Schone Lucht Akkoord. Ook zorgde hij, samen met het RIVM, voor de ontwikkeling van de Longfonds Gezonde Lucht Check.

Samen voor een gezonder Nederland

Michael Rutgers heeft binnen Longfonds talrijke samenwerkingen opgezet met andere gezondheidsorganisaties. Een van de succesvolste initiatieven is Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarbij Rutgers zich als medebestuurder samen met de Hartstichting en KWF inzet voor een Rookvrije Generatie. Ook is hij voorzitter van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen waarin 22 partijen samen de gezondste generatie in 2040 willen bewerkstelligen. Ook met het bedrijfsleven ontwikkelde Rutgers verschillende succesvolle partnerschappen.

Voorloper

De corona-uitbraak die voorjaar 2020 tot een ongekende pandemie leidde, was voor Michael Rutgers aanleiding om als Longfonds het initiatief te nemen voor het eerste digitale platform voor Covid-19 patiënten met langdurige klachten. Dat kwam er al in mei 2020 en is inmiddels uitgegroeid tot patiëntenorganisatie PostCovid NL.

Medische doorbraken

Michael Rutgers is ook de drijvende kracht bij het uitdragen van de missie van Longfonds: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Belangrijk daarbij is dat mensen zelf de regie kunnen nemen over het leven met hun ziekte en toegang hebben tot oplossingen en medische doorbraken. Zo financiert Longfonds zowel nationale als internationale onderzoeken om bijvoorbeeld astma te voorkomen en beschadigd longweefsel te herstellen. Een vooruitstrevend nieuw initiatief was de oprichting van LungHealth BV, dat wetenschappers helpt om veelbelovende producten uit nationaal en internationaal onderzoek beschikbaar en toegankelijk te maken voor mensen met een longziekte.