Rookvrije Generatie

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. We willen kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zelf kan kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst.

Rookvrije generatie meisje met cavia

Ons doel

Rookvrij opgroeien willen we vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien. Dat kan in een rookvrije omgeving met goede voorbeelden, zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan (e)sigaretten.

Is het nodig?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Zien roken, doet roken. Kinderen zijn extra gevoelig voor verslaving: hoe jonger je begint met roken, hoe lastiger het is om te stoppen.

Laten we stoppen met doen alsof.

In films, magazines en videoclips lijkt het alsof je sigaretten of vapes nodig hebt om cool, stoer en sexy te zijn. Terwijl we weten dat 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen. Invloedrijke mediamakers spreken zich uit: laten we stoppen met doen alsof.Meer weten? Kijk op rookvrij.nl.

De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij. En sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht. Wen er maar aan. Want een wereld waarin onze kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt hoe dan ook steeds dichterbij.

Ontdek hoe de wereld rookvrij wordt op rookvrij.nl.

Onze route naar een rookvrije generatie

Ons vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu worden geboren:

  • doorlopen het liefst al een rookvrije zwangerschap;
  • gaan naar een rookvrije kinderopvang en school, en spelen in rookvrije speeltuinen;
  • sporten op een sportvereniging waar niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen;
  • leven in een wereld waar sigarettenpakjes moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.

Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn.

Help ook mee!

Iedereen kan iets doen om kinderen te beschermen tegen tabaksrook. Jij ook. Sluit je aan aan bij de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie en lever een bijdrage. Kijk wat je zelf kunt doen op de website van de Rookvrije Generatie.

Lees meer over de Rookvrije Generatie
Kind Rookvrij bord

Roken en je longen

Roken en meeroken is schadelijk voor je longen. Het veroorzaakt longziekten zoals COPD. En het maakt je klachten erger. Door te roken leef je gemiddeld 10 jaar korter dan iemand die niet rookt. Longfonds zet zich daarom samen met andere partijen in om kinderen rookvrij te laten opgroeien en roken te ontmoedigen.

Feiten over roken

  • Elke week beginnen honderden kinderen in Nederland met roken.
  • Eén op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen.
  • Elk jaar overlijden 20.000 mensen in ons land aan de gevolgen van (mee)roken.

Het inademen van sigarettenrook is extra schadelijk voor kinderen. Hun longen zijn nog in ontwikkeling. Als ze regelmatig rook inademen, is de kans groter dat ze astma of luchtweginfecties krijgen, dat laat onderzoek van kinderarts Jasper Been zien.

Gezonde Generatie logo

Gezonde Generatie

Longfonds is aangesloten bij het programma de Gezonde Generatie. Met dit initiatief van 20 gezondheidsfondsen investeren we samen in de gezondheid van toekomstige generaties. En dat is hard nodig, want als we niets doen is over 20 jaar meer dan de helft van alle Nederlanders chronisch ziek. Ons doel is dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste is van de hele wereld.

Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose