Doneer nu Gratis magazine
Jos is COPD- en coronapatiënt. Hij vraagt Hans Clevers Wat kunnen mini-longen voor mij betekenen?

Mini-longen brengen longherstel bij COPD dichterbij

Op dit moment telt Nederland 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Zij hebben allemaal dezelfde wens: een snelle en effectieve oplossing voor hun ziekte. Daarom investeren we in baanbrekend onderzoek. Zodat we hopelijk in de toekomst longziekten als COPD kunnen genezen. En de mogelijk beschadigde longen van mensen die corona hebben gehad kunnen herstellen.

Onder regie van Longfonds werken toponderzoekers van over de hele wereld samen om een doorbraak in onderzoek naar longweefselherstel te versnellen. Een spectaculaire uitvinding die hierbij gaat helpen is de mini-long.

Jos Pielage (68) is COPD- en coronapatiënt. Hij ziet grote kansen in de mini-long en is benieuwd wat deze uitvinding voor hem als longpatiënt kan betekenen. Hij vraagt zich af of de mini-long in onderzoek naar corona kan worden ingezet. In maart kwam Jos door het coronavirus op de intensive care te liggen:

“Ik maak me zorgen om mijn COPD. Ik heb gehoord dat ook corona de longblaasjes kan aantasten waardoor longen onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Ik ben daarom erg benieuwd of mini-longen longherstel mogelijk kunnen maken.”

In de onderstaande video stelt Jos vijf vragen over de mini-long aan prof. dr. Hans Clevers, consortiumleider van het Longfonds-onderzoeksteam.

Mini-longen brengen longherstel dichterbij - Duur: 07:08 Jos Pielage stelt 5 vragen over de mini-long aan prof. dr. Hans Clevers
  • Türkçe
  • العربية
Mini-long speelt sleutelrol in onderzoek naar COPD

Sinds 2018 leidt prof. dr. Hans Clevers het Longfonds-onderzoeksteam dat zich richt op onderzoek naar longherstel. Het team werkt aan een revolutionaire doorbraak die binnenkort werkelijkheid lijkt te worden: de realisatie van een complete mini-long. De mini-luchtpijp en mini-bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) zijn inmiddels klaar. Nu zijn ze bezig met het ontwikkelen van een model van longblaasjes.

Het streven is de klinische studie met patiënten over 3 à 4 jaar te starten. Dit blijft afhankelijk van de doorbraak waaraan nu - aangejaagd door het Longfonds - hard wordt gewerkt. De eerste stap nu is het maken van een werkend model van menselijke longblaasjes. 

Als Longfonds zullen we steeds blijven publiceren over de voortgang van het onderzoek. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Mini-long schiet te hulp bij onderzoek naar corona

De onderdelen van de mini-long die al gereed zijn worden nu ook ingezet voor onderzoek naar corona. Dankzij mini-organen lukte het onderzoekers om de reactie van cellen op het coronavirus te monitoren. De volgende stap in dit innovatieve onderzoek is ook de complete mini-long te besmetten. Dat levert belangrijke kennis op over de wijze waarop het virus de longen aanvalt en hoe ontstane longschade te herstellen. Ook kunnen met de mini-long medicijnen en mogelijke vaccins tegen corona snel en veilig worden getest.

Baanbrekend onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate

De ontwikkeling van de mini-long wordt mogelijk gemaakt door het internationale onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate. Door de krachten te bundelen van vooraanstaande onderzoekers van academische topinstituten, artsen, longpatiënten én maatschappelijke partners, vergroten we de kans op een versnelde doorbraak op ongeneeslijke longziekten als astma en COPD.

Meer weten over LONGFONDS | Accelerate? Kijk dan op deze pagina.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212