Help mee Bestel gratis
Fina Piazza, had longontsteking Toen mijn longontsteking genezen was, duurde het nog weken voor ik me weer fit voelde

Symptomen van een longontsteking

Heeft u een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest u en bent u vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. 

Wordt u na een verkoudheid niet beter, maar juist zieker? Dan heeft u mogelijk een longontsteking. U heeft klachten als:

 • pijn bij ademhalen
 • benauwd zijn
 • ophoesten van geel of groen slijm, soms met wat bloed
 • vermoeidheid
 • een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur
 • spierpijn en pijn bij de longen
 • rillen en klappertanden
 • minder eetlust
 • in ernstige gevallen, verwardheid
   

U voelt zich vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Gelukkig is deze vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn. De spieren rond uw borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten. Herkent u deze klachten? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Hij stelt vast of er sprake is van longontsteking.

Hoe stelt de arts de diagnose?

De arts stelt u vragen om er achter te komen waar uw klachten vandaan komen. Daarna doet hij lichamelijk onderzoek. Hierbij luistert hij met een stethoscoop naar uw longen. Hij vraagt naar uw klachten en hoe lang u er al last van heeft. Om zeker te zijn dat u inderdaad een longontsteking heeft, kan hij een röntgenfoto maken. Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zich bevindt.

Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je weer de oude bent
Linda van Hunen, had een longontsteking
Meer tips? Bestel gratis het boekje longontsteking

De arts kan uw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij uw longontsteking behandelt. Is bij u een bacterie de oorzaak? Dan krijgt u antibiotica. Het is belangrijk om de volledige antibioticumkuur af te maken. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om uw herstel te bevorderen? Bestel dan gratis het boekje longontsteking. Deze staat vol met tips en ervaringsverhalen van anderen met een longontsteking.

Is een longontsteking besmettelijk?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk. Virussen zijn vaak wel zeer besmettelijk. Heeft u een verzwakte weerstand? Dan bent u extra vatbaar. Blijf dan liever uit de buurt van iemand met een longontsteking.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl