Doneer nu Gratis magazine
Fina Piazza, had longontsteking Toen mijn longontsteking genezen was, duurde het nog weken voor ik me weer fit voelde

Symptomen van een longontsteking

Heb je een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking. 

Coronavirus - Op deze pagina leggen we uit wat er precies met je longen gebeurt als je ziek wordt. Dat helpt om beter te begrijpen wat er gebeurt als je het coronavirus binnenkrijgt. Let op: er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale' longontsteking. Vermoed je dat je het coronavirus hebt? Neem dan contact op met je (huis)arts.  Lees hier meer over corona en je longen. 

Word je na een verkoudheid niet beter, maar juist zieker? Dan heb je mogelijk een longontsteking. Heb je klachten als:

 • pijn bij ademhalen
 • benauwd zijn
 • ophoesten van geel of groen slijm, soms met wat bloed
 • vermoeidheid
 • een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur
 • spierpijn en pijn bij de longen
 • rillen en klappertanden
 • minder eetlust
 • in ernstige gevallen, verwardheid
   

Je voelt je vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Gelukkig is deze vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn. De spieren rond de borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten. Herken je deze klachten? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Hij stelt vast of er sprake is van longontsteking.

Hoe stelt de arts de diagnose?

De arts stelt je vragen om er achter te komen waar jouw klachten vandaan komen. Daarna doet hij lichamelijk onderzoek. Hierbij luistert hij met een stethoscoop naar jouw longen. Hij vraagt naar de klachten en hoe lang je er al last van hebt. Om zeker te zijn dat je inderdaad een longontsteking hebt, kan hij een röntgenfoto maken. Hierop is goed te zien of er een ontsteking zit, hoe groot die is en waar die zich bevindt.

Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je weer de oude bent
Linda van Hunen, had een longontsteking
Meer tips? Bestel gratis het boekje longontsteking

De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt. Is bij jou een bacterie de oorzaak? Dan krijg je antibiotica. Het is belangrijk om de volledige antibioticumkuur af te maken. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om het herstel te bevorderen? Bestel dan gratis het boekje longontsteking. Deze staat vol met tips en ervaringsverhalen van anderen met een longontsteking.

Is een longontsteking besmettelijk?

Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk. Virussen zijn vaak wel zeer besmettelijk. Heb je een verzwakte weerstand? Dan ben je extra vatbaar. Blijf dan liever uit de buurt van iemand met een longontsteking.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl