Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij een longembolie? - Duur: 01:29 Bekijk wat een longembolie met de longen doet.
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Wat is een longembolie?

Bij een longembolie zit een bloedvat naar uw longen verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in uw bloed. Hierdoor krijgt u het benauwd. Dat kan een angstig gevoel geven. 

De longslagader loopt van uw hart naar uw longen. De slagader vervoert bloed waar weinig zuurstof in zit naar uw longen. Daar neemt het bloed zuurstof op. Het zuurstofrijke bloed gaat vervolgens via de longader naar uw hart en wordt van daaruit rondgepompt door uw lichaam. Bij een embolie raakt de ader of slagader verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in het bloed en krijgt u het benauwd. Een longembolie is een ingrijpende gebeurtenis die emoties als angst en verdriet kan losmaken. Dit zijn normale gevoelens. U kunt dit bespreken met uw arts.

  • Bij een longembolie is een van de vertakkingen van uw longslagader verstopt. Meestal is een bloedprop de oorzaak van de verstopping, maar het kan ook komen door vet of luchtbellen.
  • Er stroomt bij een longembolie minder bloed naar delen van uw long die achter de embolie liggen. Daardoor kan het achterste deel van uw long geen zuurstof opnemen uit de ingeademde lucht. Hoe hoger in de vertakking de longembolie zit, hoe groter dat deel is.
  • Bij een longembolie moet uw hart veel moeite doen om genoeg bloed door de longen te pompen. Als de verstopping in de longslagader groot is, ontstaat er een tekort aan zuurstof. Daardoor krijgt u het benauwd.
Soorten longembolie

Een longembolie kan zich in het midden van uw long bevinden of vlak bij de rand. De bloedprop kan groot of klein zijn. Soms is er meer dan één prop. Dan zijn meerdere vertakkingen van de longslagader afgesloten. Een grote prop in het midden van een long noemen we een ‘grote’ longembolie. Dit is een levensbedreigende ziekte.

Longinfarct na een longembolie

In één op de tien gevallen volgt na een longembolie ook een longinfarct. Een longinfarct ontstaat wanneer een deel van het longweefsel geen bloed meer krijgt en daarmee dus ook geen zuurstof. Als dit te lang duurt, gaat dit weefsel dood. Dit noemen we een longinfarct. Een ernstige longembolie kan levensbedreigend zijn.

Wat is een longembolie?

Welke klachten kunnen wijzen op een longembolie? Wat kunt u zelf doen om uw herstel te versnellen en met welke klachten kunt u op de lange termijn nog te maken krijgen? U leest er alles over in dit gratis boekje ‘Wat is een longembolie?’.

Bestel gratis
Cijfers over longembolie

Hoeveel mensen in Nederland een longembolie hebben is onbekend. Bij ongeveer 2,6 op de 1.000 Nederlanders denken artsen aan een longembolie. Gemiddeld blijkt bij onderzoek dat 1 op de 4 van deze mensen ook echt een longembolie heeft. Dit komt neer op 10.000 tot 12.500 gevallen per jaar.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl