Doneer nu Gratis magazine
Hennie Borst, had een longembolie Ik dacht dat ik hartklachten had, het bleek een longembolie te zijn

Oorzaak van een longembolie

Bij een longembolie is uw longslagader verstopt. Deze verstopping is meestal een bloedprop. Ook vet of een luchtbel kunnen de oorzaak zijn. Door een longembolie kunt u benauwd zijn en pijn op de borst voelen. 

De oorzaak van een longembolie is een bloedprop die een (slag)ader van uw longen blokkeert. Een bloedprop is bloed dat gestold is. De prop zit meestal eerst ergens anders in het lichaam. Hier zitten vaker bloedstolsels in de grotere aderen. Dit heet trombose. Als er een stukje losschiet van dit bloedstolsel, wordt dit meegevoerd door het bloed. Via het bloed komt dit in uw longen terecht.

Prop in uw longen

Als de prop groot is, blijft hij hangen in uw longslagader. Hoe ernstig dit is, hangt af van waar de prop blijft hangen en welk gebied in de longen minder bloed krijgt. Omdat de longslagader zich steeds verder vertakt, zijn de gevolgen het grootst als de prop al vroeg blijft hangen. De prop blokkeert dan namelijk ook alle vertakkingen die daarna komen.

Vet of lucht

Naast een bloedprop, kan ook vet of lucht de oorzaak van een longembolie zijn. Deze komen dan via het bloed in uw longslagader terecht. Het vet komt meestal uit bot. Lucht kan in het bloed komen als er met een injectienaald iets in het bloed wordt gespoten, bijvoorbeeld medicijnen. In heel uitzonderlijke gevallen zijn stukjes tumor de oorzaak van de longembolie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl