Doneer nu Gratis magazine

Oorzaken van een klaplong

Een klaplong is een vervelende ervaring. Het kan op twee manieren ontstaan: zonder en met aanleiding. Bij een klaplong zonder aanleiding is de oorzaak niet duidelijk. Een klaplong met aanleiding ontstaat door een verwonding, zoals een gebroken rib. 

Een klaplong zonder aanleiding noemen we een spontane klaplong. Dan is de oorzaak niet altijd duidelijk. Vaak komt het door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo’n zwakke plek zorgen. Door hoogte- en drukverschillen kan daar een scheurtje ontstaan. Op die momenten wordt de druk op uw longen groter. Uw lichaam ervaart hoogte-en drukverschillen bijvoorbeeld wanneer u duikt of in het vliegtuig zit.

Klaplong door verwonding

Een klaplong door verwonding noemt uw arts een ‘penetrerend trauma’. Dit ontstaat bijvoorbeeld als een scherp voorwerp de long doorboort, zoals bij een steekwond of een ongeluk met een gebroken rib.

U kunt ook een klaplong krijgen door  ‘stomp trauma’. Er is dan geen voorwerp dat de long doorboort. Toch kan er een opening ontstaan in een van de vliezen. Bijvoorbeeld doordat er tijdens een medische ingreep een longvlies wordt geraakt.

Wat is een spanningsklaplong?

Bij een spanningsklaplong kan de lucht die ingeademd wordt niet meer uit de borstholte komen. Als de lucht niet weg kan, wordt de druk in de borstkas steeds groter. Dat drukt de long en aderen weg. De huid wordt vaak blauw. De arts laat dan met een naald via de borst lucht uit de long lopen. Een spanningsklaplong is gevaarlijk, maar komt gelukkig zelden voor.

Wat is een endometriose -klaplong?

Bij vrouwen komt heel soms een endometriose-klaplong voor. Dit gebeurt als er rondom de longen baarmoederslijmvlies zit. Dat hoort daar niet thuis. De hormonen die ervoor zorgen dat vrouwen menstrueren, laten het baarmoederslijmvlies groter en kleiner worden. Dit kan een klaplong veroorzaken.

Wat de oorzaak van een klaplong ook is, u maakt een pijnlijke en angstige ervaring mee. Vaak zal de klaplong gelukkig door rust vanzelf genezen. Bij een ver ingeklapte long is soms een operatie nodig. Deze gebeurt onder verdoving en is niet pijnlijk.

Meer kans op een klaplong

Een klaplong komt vaker voor:

  • als u rookt
  • bij drukverschillen die ontstaan door vliegen of duiken
  • bij lange en magere mannen tussen de 20-40 jaar  
  • als het bij u in de familie erfelijk is
  • wanneer uw longblaasjes verzwakt zijn, door bijvoorbeeld astma  of COPD 
  • wanneer u beademd wordt in het ziekenhuis
  • als u al eerder een klaplong heeft gehad
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl