Doneer nu Gratis magazine

Behandeling van een klaplong

Bij de behandeling van een klaplong is het belangrijk dat u uitrust. Soms krijgt u extra zuurstof. Als dit niet helpt kijkt de arts of een operatie nodig is. 

Er zijn verschillende behandelingen:

  • Is uw long niet ver ingeklapt, dan is rust meestal voldoende om uw klaplong te genezen. Uw lichaam zorgt zelf dat de klaplong goed geneest. Heeft u pijn? Vraag uw arts dan gerust om pijnstillers.
  • Soms krijgt u als behandeling extra zuurstof. Uw lichaam neemt de lucht tussen de longvliezen sneller op. Uw long neemt sneller weer zijn normale vorm aan.
  • Is uw long ver ingeklapt, dan plaatst de arts een drain. U krijgt dan een plastic buisje die via uw borst wordt aangebracht. Deze voert lucht en vloeistof uit uw borstholte af en blijft drie tot vijf dagen zitten. Voor deze behandeling moet u naar het ziekenhuis. U krijgt een lokale verdoving. De arts kan ook met een naald eenmalig lucht of vloeistof uit de holte halen. Het ‘lek’ in de vliezen herstelt meestal vanzelf.
  • Als het lek niet vanzelf overgaat of om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar ‘geplakt’. Dit gebeurt via de drain met behulp van steriele talkpoeder. Door dit talkpoeder plakken de longvliezen aan elkaar. Deze behandeling wordt pleurodese genoemd. Voor deze behandeling krijgt u pijnstilling.
  • Soms is een operatie nodig.
 
Wanneer krijgt u een operatie?

Herstelt het lek niet met rust of met een drain? Dan is een operatie nodig om het lek te dichten. Dit is een kleine ingreep waarbij geen grote littekens ontstaan. Vermoedt de arts dat er een kans bestaat dat u opnieuw een klaplong krijgt? Dan zal hij tijdens een kijkoperatie het longvlies in de borstkas ‘opruwen’. Hij behandelt daarbij de longvliezen zó dat ze aan elkaar gaan kleven. Dat maakt de kans dat u een nieuwe klaplong krijgt zeer klein.

Hoe lang duurt het Herstel?

Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor een klaplong genezen is. U moet de eerste maanden rust houden. Er is een aantal dingen die u een tijdje beter niet kunt doen, zoals niet vliegen en sporten. Lees meer over wat u zelf kunt doen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl