Help mee Gratis magazine

Kinderkamer voor gezonde longen

De longen van baby's en kinderen zijn erg kwetsbaar, voor vieze lucht en prikkels. Omdat ze er zoveel tijd doorbrengen is het belangrijk de kamer zo gezond mogelijk in te richten. We zetten een paar tips op een rij.

KIES HET KAMERTJE

Als het even kan, ligt de baby- of kinderkamer aan de rustige kant van je huis en niet aan de kant van de weg. Want als je het raam open zet om te ventileren, wil je niet dat er fijnstof van de auto’s het kamertje binnendringt. Babylongen zijn heel kwetsbaar als het gaat om vervuilde lucht.

OP TIJD VERVEN

Het is beter om het niet zelf te schilderen als je zwanger bent. De dampen die bij het verven vrijkomen, kunnen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en voor je (pasgeboren) baby. Vraag daarom bij voorkeur iemand anders om te schilderen.

Toch zelf aan de slag? Zorg dan voor goede ventilatie. Kies bij voorkeur voor een verf op waterbasis in plaats van een op terpentinebasis. Deze bevat meestal minder schadelijke stoffen. Kijk ook op het verfblik; verf is ingedeeld in categorieën. Categorie 1 bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen.

GEEN SCHADELIJKE STOFFEN

Bij het klussen is het goed om een raam open te zetten. Door verf, nieuwe meubels, kussens of behang, kan er een hoge concentratie aan schadelijke stoffen ontstaan. Zorg dat het kamertje het liefst drie maanden voor je bevalling al klaar is. Zet vervolgens een week lang de verwarming aan en het raam open. Zo verdampen schadelijke stoffen sneller en zijn ze uitgebannen voor de geboorte. De invloed van de luchtverontreiniging is bij je baby veel groter dan bij volwassenen, omdat hij snel groeit. Hij heeft minder longblaasjes en haalt sneller adem. Zo kan hij naar verhouding meer schadelijke stoffen binnenkrijgen. Dit kan leiden tot (blijvende) ademhalingsproblemen, zoals hoesten, benauwdheid of astma.

FRISSE LUCHT

Zorg dat er 24 uur per dag ventilatie is door het raam op een kiertje te zetten of het ventilatierooster te openen. Alleen af en toe luchten is niet voldoende, maar wel goed om naast het ventileren te doen. De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen de 16 en 18°C.

CHECK HET BEDJE

Check of de bodem van je baby’s bedje openingen heeft, voor voldoende ventilatie van het matras. Opmaken doe je het best met katoenen lakentjes en een dekentje. Of gebruik een speciale babyslaapzak.

SCHONE KNUFFEL

Je baby kan natuurlijk best slapen met een knuffel in zijn bed, maar deze is na korte tijd niet schoon meer. Om huisstofmijt te voorkomen, was je de knuffel regelmatig op hoge temperatuur in de wasmachine. 24 uur in de vriezer overleeft huisstofmijt ook niet.

GLADDE VLOER

Als jij of je partner last hebben van een huisstofmijtallergie, bestaat de kans dat je kind dit ook ontwikkelt. Voor de babykamer is daarom een gladde vloer het meest geschikt. Deze kun je makkelijk schoonhouden. Huisstofmijt krijgt zo minder kans. Voor het raam kun je denken aan rolgordijnen of katoenen gordijnen, die je makkelijk kunt wassen. Zelf heb je dan ook minder last.

De beste start voor je kindje

De longen van kleine kinderen zijn kwetsbaar voor rook en vieze lucht. Hoe houd je deze longen gezond? Philips strijdt mee met het Longfonds en samen lanceren we de site philips.nl/jongelongen

Naar de actiesite
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212