Doneer nuBestel gratis

CHD

CHD (voluit congenitale hernia diafragmatica) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij de baby een gat heeft in zijn middenrif.

Wat is CHD?

CHD is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij de baby een gat heeft in zijn middenrif. Het grootste probleem is dat de longen zich daardoor niet goed ontwikkelen. 

Symptomen van CHD

Een baby met een congenitale hernia diafragmatica heeft vaak meteen na de geboorte moeite met ademhalen. Hij ademt snel en is soms blauw verkleurd door zuurstoftekort.

Behandeling van CHD

Als uw baby een congenitale hernia diafragmatica heeft, moet hij vaak direct na de geboorte ondersteund worden bij het ademhalen. Is het kindje stabiel, dan wordt het gat in het middenrif tijdens een operatie gesloten. 

Is CHD te genezen?

Nadat het gat in het middenrif is gedicht kan uw kind longklachten blijven houden, maar dit hoeft niet. Bij sommige kinderen met een congenitale hernia diafragmatica blijven de longen kleiner dan normaal.

Wat kunt u zelf doen?

Bij kinderen met een congenitale hernia diafragmatica kunnen de longen gevoelig blijven, waardoor uw kind sneller ziek is dan gemiddeld. Er zijn gelukkig manieren om die kans te verkleinen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl